(P) Mașină nouă – ghid de cumpărare în 5 pași

Investiţia într-o maşină se află pe locul al doilea în bugetul fiecărei familii, după efortul de cumpărare a unei case. Piaţa auto este într-o continuă dezvoltare, modelele se succed şi evoluează de la an la an, iar alegerea vehiculului potrivit poate părea aproape imposibilă dacă nu ai câteva criterii clare de departajare. În cele ce urmează îţi prezentăm câţiva paşi de care să ţii cont înainte de a achiziţiona un automobil nou.

Stabileşte un buget de achiziţie

Primul criteriu de care trebuie să ţii cont este suma pe care eşti pregătit să o aloci pentru maşină. În funcţie de aceasta, vei restrânge aria de căutare la modelele care se încadrează în buget. Cu cât este mai realist estimată, cu atât va fi mai uşor de asumat această cheltuială. Dacă te bazezi doar pe banii de care dispui, lucrurile sunt simple. Situaţia se complică în momentul în care alegi să completezi diferenţa printr-un sistem de creditare. În acest caz, trebuie să fii responsabil, pentru ca ratele să se încadreze în bugetul veniturilor lunare.

Restrânge aria de căutare

Odată stabilit bugetul disponibil, te poţi opri asupra clasei de maşini ce se încadrează şi asupra unor modele preferate. Pe măsură ce lista se restrânge, te vei putea documenta cu privire avantajele şi dezavantajele fiecărui model în parte. Treci dincolo de materialele promoţionale, menite să vândă produsele, şi încearcă să afli ce au de spus posesorii acelei maşini. Dacă se numără printre cunoscuţi, întreabă-i care sunt plusurile şi minusurile automobilului. Informaţii preţioase poţi obţine şi din impresiile postate online, pe forumuri sau reţele de socializare dedicate.

Evaluează costurile de întreţinere

Un criteriu de departajare ar trebui să fie costurile de întreţinere a maşinii. Există modele mai ieftine la preţul de achiziţie, dar cu cheltuieli periodice ridicate. Impozitul anual, poliţele de asigurare şi reviziile periodice sunt costuri ce pot fi estimate cu uşurinţă pentru orice maşină. La acestea se adaugă eventualele cheltuieli neprevăzute, cauzate de defecţiuni care nu sunt acoperite de garanţie sau de o poliţă Casco. Interesează-te despre preţurile pieselor de schimb printr-o simplă căutare în magazinele online. Spre exemplu, cauţi piese auto pentru Ford orice model şi îţi completezi imaginea despre costurile de întreţinere ale fiecărei maşini.

Solicită drive test

Dacă documentarea ţine de partea teoretică a pregătirii achiziţiei unei maşini, partea practică nu o poate reprezenta decât un drive test. Programează-te la reprezentanţa auto şi parcurge câţiva kilometri la volanul automobilului, pentru a vedea în ce măsură ţi se potriveşte. Dacă este cazul, ia-ţi şi familia cu tine, să evaluezi capitolul foarte important al spaţiului în habitaclu. În eventualitatea în care ai restrâns lista la 2 sau 3 modele, programează drive test pentru fiecare şi consideră-l examenul final, în funcţie de care vei decide care este câştigătorul.

Alege momentul potrivit şi negociază

Ca în orice ramură a vânzărilor, există momente favorabile achiziţiei unei maşini. Cele mai importante saloane auto internaţionale sunt programate toamna, când se lansează noile modele. Pentru a diminua stocul de modele vechi, vânzătorii reduc din preţuri. Dacă te-ai hotărât asupra unui model pentru care este pregătită de lansare o versiune nouă, poţi avea norocul să prinzi un discount generos. De asemenea, se apropie Black Friday şi nu strică să aştepţi să vezi cu ce oferte ies în întâmpinarea clienţilor dealerii de maşini. În plus, în preajma sărbătorilor de iarnă apar oferte de sezon şi lichidări de stocuri în multe dintre reprezentanţele auto. În zilele noastre, orice tranzacţie este supusă negocierii. În special dacă dispui de întreaga sumă şi poţi achita maşina integral, poţi negocia cu agentul de vânzări o reducere de preţ sau o echipare superioară gratuit.

Achiziţia unei maşini noi este o decizie pe care trebuie să o iei cu multă responsabilitate. Asigură-te că modelul ales este unul pe care ţi-l poţi permite atât din punct de vedere al preţului de cumpărare, cât şi al cheltuielilor de întreţinere.  

Adaugă un comentariu