Liber la importul de masini diesel ieftine

Scandalurile care au avut ca subiect motoarele diesel din ultimii ani vor duce la paralizarea vânzărilor de mașini cu diesel și, în ultimă instanță, la inundarea piețelor din estul Europei cu masini  diesel ieftine, second-han. Această etapă pare să fi început deja, mult mai rapid decât anticipam. O confirmă un studiu recent, realizat de Universitatea de Științe Aplicate din Würzburg-Schweinfurt, citat de Bloomberg.

Potrivit acestuia, Germania exportă mașini diesel second-hand într-un ritm nemaiîntâlnit până acum, înregistrându-se o creștere de 20% la nivelul anului 2017. Acest trend s-a accelerat pe parcursul acestui an. Cei mai mulți cumpărători ai acestor mașini nu au fost, în 2017, est-europeni, ci, surprinzător, italieni, austrieci și francezi. Deocamdată, România se poziționează abia pe locul al șaptelea în acest top al importatorilor de masini diesel ieftine, fiind depășită de Ungaria, dar situația se va schimba pe măsură ce sentimentul negativ față de diesel va contamina și alte țări din vestul continentului.

Creșterea exporturilor de mașini diesel rulate s-a produs în paralel cu o scădere semnificativă a înmatriculărilor de mașini  noi cu motoare diesel în Germania. Potrivit autorilor studiului, există un sentiment negativ față de diesel , alimentat de perspectiva interzicerii circulației mașinilor cu motoare de acest fel în principalele orașe germane, dar și de problemele de imagine care au urmat scandalului emisiilor în care a fost implicat grupul Volkswagen. Lovitura finală a fost dată după ce o instanță germană a dat undă verde restricțiilor de circulație pentru mașinile diesel în orașele germane.

În aceste condiții, cotațiile pe piața second-hand din Germania pentru mașinile cu motoare diesel au scăzut semnificativ, ceea ce le face un adevărat chilipir pentru importatorii de mașini rulate. Atenție, însă, au început să apară și la noi primele zvonuri despre o posibilă interzicere a mașinilor poluante, începând chiar de anul viitor. Dacă acestea se vor adeveri, putem anticipa că primăria va rezolva elegant problema traficului din București.

Adaugă un comentariu