Viitorul este electric, dar nu neapărat “verde”

Mașinile electrice reprezintă, cu siguranță, viitorul, poate chiar o soluție pentru reducerea poluării. În timp ce prima idee din propoziția de mai sus nu poate fi contestată, a doua nu este complet adevărată, cel puțin în acest moment. Poluarea care nu se vede nu există. Doar pentru că nu scoate fum, nu înseamnă că o mașină este ecologică.

Curentul electric care o alimentează, cât timp nu provine din surse regenerabile, a fost fabricat printr-o activitate poluantă, precum arderea combustibililor fosili. Desigur, prelucrarea petrolului este tot o activitate poluantă, însă nimeni nu susține că motoarele actuale ajută la salvarea urșilor polari. Bateriilor de mașini electrice care conțin nichel și cobalt, precum cele litiu-ion, le este atribuit, într-un raport din 2013 al Agenției americane de Mediu, cel mai înalt potențial de a afecta mediul înconjurător.

Desigur, există și problema colectării și reciclării bateriilor vechi. Iar pentru că o mașină electrică este nepoluantă doar cât timp sursa de alimentare este regenerabilă, există situații în care un autovehicul pur electric aflat într-o zonă fără producție de energie regenerabilă poate genera o cantitate reală de noxe mai ridicată decât un hibrid încărcat cu energie verde.

Mașinile electrice se vor „înverzi’ abia în momentul în care vor fi alimentate preponderent cu energie curată, când modalitățile de extracție ale metalelor rare care le fac să fie ușoare și electrice vor evolua sau – pentru că e greu de crezut că cineva va aștepta după evoluția în linie a industriilor de mai sus – măcar atunci când vor fi extinse modalitățile de reciclare ale bateriilor. Până atunci, viitorul rămâne doar electric.

 

Adaugă un comentariu