18% dintre accidentele mortale din România sunt produse ca urmare a consumului de alcool

România se află pe locul 9 într-un top european și pe locul 29 într-un clasament la nivel mondial după ponderea deceselor din accidente de circulaţie produse ca urmare a consumului de alcool.

Conform aceluiași raport realizat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Allianz Center for Technology, 17,6% dintre accidentele mortale petrecute în România sunt cauzate de consumul de alcool. Bărbații cauzează de 3 ori mai multe accidente rutiere atribuite consumului de alcool comparativ cu femeile.

Pentru a trage un semnal de alarmă, poliția din Constanța a demarat o campanie prin care vrea să-i facă pe șoferi să înteleagă pericolele consumului de alcool șa volan. Campania se numește Fii treaz la volan, când eşti la mare’ și include și un experiment inedit.

Polițiștii se vor afla pe șoselele care converg către litoralul românesc și în stațiunile Mării Negre, iar organizatorii vor oferi șoferilor opriți în trafic două perechi de ochelari care simulează percepția vizuală a unei persoane care a consumat băuturi alcoolice, pe timp de zi și pe timp de noapte.

După cum probabil ați intuit, șoferii vor fi rugați să meargă pe o linie dreaptă și să urmărească percepțiile și modificările care survin ca urmare a purtării acestor
ochelari.

Pe lângă oboseală, neatenţie, lipsa de experienţă şi agresivitatea la volan, consumul de băuturi alcoolice reprezintă unul dintre cei mai frecvenţi factori de produce a accidentelor rutiere grave şi foarte grave. Acesta este şi motivul pentru care ne-am alăturat şi noi campaniei de responsabilizare a şoferilor în mai multe staţiuni de pe litoral, în contextul în care, în sezonul estival, turiştii au o mai mare predispoziţie de a se urca la volan în stare de ebrietate decât în alte perioade din an. Este foarte important să îi informăm despre efectele alcoolului în timpul şofatului, să le arătăm şi practic acest lucru, în cadrul unui experiment inedit, dar să îi prevenim şi asupra măsurilor drastice prevăzute de Codul Rutier în această speţă’, declară prof. univ. dr. Mihaela Rus, președintele Asociației de Psihologie și Siguranță Rutieră.

Sursa | PsihoTrafiq