Cum închiriezi o mașină în Uniunea Europeana

Te-ai decis să închiriezi o mașină pentru o călătorie de afaceri sau pentru petrecerea vacanței în Europa, dar nu știi cum să procedezi și la ce trebuie să fii atent?

Închirierea unei mașini este de cele mai multe ori un mijloc practic și comod pentru a călători în Europa. Însă, necitirea condițiilor de închiriere, a informațiilor privind atenționările speciale sau a celor privind răspunderea companiei, îți poate crea o mulțime de surprize neplăcute.

Iată câteva sfaturi practice, care să te ajute să eviți eventualele probleme atunci când închiriezi o mașină

Înainte de închirierea mașinii se recomandă să compari ofertele, astfel încât cea aleasă să corespundă nevoilor tale, disponibilităților și bugetului alocat. De regulă, o mașină se închiriază având în vedere trei considerente: numărul de persoane cu care călătorești și al bagajelor, numărul kilometrilor pe care vrei să îi parcurgi și caracteristicile mașinii, acestea din urmă fiind diferite în funcție de zona pe care vrei să o vizitezi. Spre exemplu, pentru o zonă montană se recomandă o mașină cu o capacitate mare, iar pentru vizitarea unei zone istorice o mașină de dimensiuni mai mici.

Odată făcută alegerea companiei și a mașinii pe care vrei să o închiriezi trebuie să te decizi cum faci rezervarea: online, prin intermediul site-ului companiei sau al platformelor web specializate sau direct de la ghișeul companiei. Este cunoscut faptul că închirierea unei mașini prin intermediul web site-ului companiei sau a platformelor web site-urilor specializate îți oferă comoditate și rapiditate.

Dar, trebuie să știi că înainte de a proceda la rezervarea efectivă a mașinii trebuie să citești condițiile generale de rezervare și condițiile de închiriere ale companiei, pentru a fi sigur că îndeplinești toate cerințele solicitate, cum ar fi de exemplu să deții un card de credit și nu unul de debit, sa ai permis de conducere valabil și cu o anumită vechime, dar și pentru a cunoaște excluderile și limitările de răspundere ale companiei.

Platformele online trebuie să îți ofere, înainte de a proceda la rezervarea unei mașini, informații despre:

– condițiile de închiriere ale companiilor de închirieri partenere;
– categoria, marca, tipul și clasele mașinilor de închiriat;
– dotările suplimentare ale mașinii;
– vârsta și permisul de conducere;
– metodele de plată acceptate;
– documentele necesare la preluarea mașinii;
– tariful de închiriere cu toate serviciile incluse și taxele suplimentare;
– condiții de livrare și returnare ale mașinii;
– modificarea și anularea rezervării.

Odată cu finalizarea procesului de rezervare vei primi un e-mail de confirmare a rezervării și voucher-ul care trebuie să conțină aceleași informații cu cele furnizate de tine.

Este important de știut că, dacă rezervarea a fost efectuată prin intermediul unei platforme online specializate, preluarea mașinii de la compania de închirieri presupune și semnarea unui contract de închiriere, ale cărui clauze trebuie să fie în acord cu informațiile furnizate prin condițiile de închiriere puse la dispoziție prin platformă.

Cu toate acestea, se recomandă să citești condițiile de închiriere ale companiei de închirieri furnizoare a mașinii rezervate, pentru că nu de puține ori s-a constatat că platformele online specializate nu postează condițiile de închiriere ale companiilor partenere în totalitate, cu atât mai mult cu cât acestea nu își asumă
răspunderea pentru eventualele probleme întâmpinate de tine, fiind doar companii întermediare în procesul de închiriere.

Deși rezervarea efectuată online este considerată a fi un contract la distanță, acesta este exclus în mod explicit de la dreptul de retragere. Prin urmare, nu vei putea renunța în termen de 14 zile la rezervarea făcută, dacă te răzgândești.

Sursa | EEC Romania

Adaugă un comentariu