Legendarul Jeep Wrangler continuă drumul spre viitor alături de versiunea facelift

Versiunea din 2024 a lui Jeep Wrangler sosește în Europa cu o combinație de neegalat de capabilități off-road, design autentic marca Jeep, libertate în aer liber, motorizare avansată, dinamică superioară pe șosea și pe teren accidentat și o serie de dotări inovatoare privind siguranța și tehnologia. 

Cea mai recentă evoluție a emblematicului SUV adaugă o capacitate mai mare, noi tehnologii și dotări avansate de siguranță, rămânând în același timp fidelă formulei Wrangler și oferind libertatea de a merge oriunde și de a face orice.

Pentru noul model, marca Jeep duce capabilitățile modelului Wrangler pe noi culmi cu prima sa punte spate Dana full-float. La interior, clienții au parte de mai mult confort și siguranță, cu un nou interior prevăzut cu scaune față electrice standard cu 12 direcții, radio cu ecran tactil Uconnect 5 de 12,3 inchi standard și airbag-uri laterale tip cortină standard pe primul și al doilea rând.

În Europa, Jeep Wrangler 2024 va fi disponibil în versiunile Sahara și Rubicon. Primele vehicule vor începe să sosească la dealerii Jeep din Europa în prima jumătate a anului 2024. Noul Wrangler 4xe din 2024 se bazează pe obiectivul mărcii Jeep, 'Libertate cu emisii zero', în efortul său de a deveni cea mai ecologică marcă de SUV-uri din lume.

Modelele Jeep Wrangler 4xe, împreună cu o gamă de sisteme de propulsie electrificate, vor avea un rol important pentru marca Jeep, care urmează planul strategic Stellantis Dare Forward 2030, potrivit căruia sistemele de propulsie electrificate, și mai eficiente, ajută Stellantis să își reducă amprenta globală de carbon cu 50% până în 2030. Până atunci, toate vehiculele Jeep comercializate în Europa vor fi complet electrice.

Noul Jeep Wrangler 2024 se bazează pe o estetică de design sculptural, care este imediat recunoscută prin elementele tradiționale ale designului marca Jeep. Grila emblematică prevăzută cu șapte fante a modelului Wrangler 2024, are un aspect actualizat, cu fante negre texturate, fațete metalice gri neutru, și contur în culoarea caroseriei (fante și fațete argintiu platinat pe Sahara). Mai subțiri atât vizual, cât și fizic, noile fante verticale negre texturate ale grilei îmbunătățesc răcirea.

O nouă antenă discretă pregătită pentru traseu, integrată în parbriz, înlocuiește antena anterioară cu stâlp de oțel, simplificând aspectul modelului Wrangler și eliminând obstacolele cauzate de tufișuri sau crengi de copac pe traseu. Cinci noi modele de jante standard și opționale, cu diametrul de la 17 până la 20 de inci, împrospătează aspectul vizual.

Opțiunile multiple în ceea ce privește libertatea în aer liber, inclusiv cele două hardtopuri standard disponibile (negru și în culoarea caroseriei), plafonul acționat electric exclusiv Sky One-Touch, Sunrider pentru hardtop și pachetul cu două uși cu half-doors, înseamnă că există mai multe combinații de uși, plafon și parbriz, astfel încât clienții Wrangler își pot personaliza aventura off-road în funcție de nevoile lor specifice.

Interiorul rafinat al noului Wrangler este generos în ceea ce privește dotările și tehnologia premium, alături de funcționalitatea și versatilitatea Jeep. Consola centrală inspirată de moștenirea Jeep are o formă clară, sculptată, care completează designul orizontal al tabloului de bord. Un tablou de bord îmbrăcat în materiale noi, cu suprafețe moi la atingere, din material textil sau poliuretanic, cu cusături cu accent contrastant. Noi elemente de fixare a suportului AMPS se află acum în partea superioară a tabloului de bord.

Toate modelele sunt dotate standard cu un sistem îmbunătățit de recunoaștere vocală hands-free, care folosește acum tehnologia unei rețele de microfoane. La versiunile Rubicon și Sahara, un pachet standard premium pentru habitaclu adaugă geamuri frontale izolate fonic, covorașe mai groase și spumă suplimentară de amortizare a sunetului în partea superioară a parbrizului, în partea frontală a automobilului, și în montanții B pentru o călătorie mai silențioasă.

Un nou ecran tactil de 12,3 inchi – cel mai avansat și mai mare afișaj oferit vreodată pe Wrangler – găzduiește a cincea generație a sistemului premiat Uconnect 5  și se află în mod bine evidențiat în partea superioară a consolei centrale, chiar deasupra noului orificiu de ventilație interior dreptunghiular și subțire. Orificiile de ventilație exterioare își păstrează forma circulară caracteristică.

Uconnect 5 oferă viteze de operare de cinci ori mai rapide în comparație cu generația anterioară. Prin utilizarea unui sistem de operare Android și a actualizărilor over-the-air (OTA), Uconnect 5 aduce o flexibilitate care va permite sistemului să evolueze în permanență pentru a oferi conținut, caracteristici și servicii noi.

Noul Wrangler este bine echipat pentru a-i menține conectați pe ocupanții vehiculului în timpul deplasărilor. Funcționalitatea este îmbunătățită pentru pasagerii din primul rând cu porturile duble USB tip C standard care permit dispozitivelor să se încarce de până la patru ori mai repede. Wrangler oferă un total de până la șapte porturi USB de tip A și C pentru ambele rânduri. Ca noutate pentru 2024, toate modelele Wrangler 4xe oferă o casetă de alimentare Jeep 4xe Power Box care dispune de patru prize de 230 de volți, permițând pachetului de baterii să alimenteze dispozitive externe, cum ar fi telefoane și tablete.

Puterea de bază a grupului motopropulsor al modelului Wrangler 4xe include 380 de cai putere (280 kW), 637 Nm de cuplu* de la următoarele componente:

  • I-4 turbo de 2,0 litri
  • Unitate motor-generator montată pe motor
  • Unitate motor-generator montată pe transmisie integrată în transmisia automată cu opt trepte
  • Pachet de baterii litiu-ion de 400 volți, 17 kWh, 96 de celule, cu nichel mangan și cobalt

Modurile E Selec ale modelului Jeep Wrangler 4xe permit conducătorului auto să adapteze sistemul de propulsie hibrid pentru a se potrivi cel mai bine fiecărei călătorii, fie că este vorba de satisfacerea nevoilor celor mai multe navete zilnice în regim pur electric, de o noapte în oraș sau de explorarea liniștită a naturii în regim off-road.

  • Hybrid: Modul implicit combină cuplul motorului de 2,0 litri și al motorului electric. În acest mod, grupul motopropulsor va folosi mai întâi energia bateriei, apoi va adăuga propulsia de la motorul I-4 turbo de 2,0 litri atunci când bateria atinge starea minimă de încărcare.
  • Electric: Grupul motopropulsor funcționează doar cu energie electrică cu emisii zero până când bateria atinge nivelul minim de încărcare sau până când șoferul solicită un cuplu mai mare (cum ar fi clapeta de accelerație complet deschisă), ceea ce activează motorul de 2,0 litri
  • eSave: Prioritizează propulsia de la motorul de 2,0 litri, economisind încărcătura bateriei pentru o utilizare ulterioară, cum ar fi deplasarea în regim off-road EV sau în zonele urbane unde propulsia cu ardere internă este restricționată. Șoferul poate alege, de asemenea, între economisirea și încărcarea bateriei în timpul eSave prin intermediul paginilor Hybrid Electric Pages din monitorul Uconnect.

 

Ultimul apel pentru motorul I-4 turbo de 2,0 litri

Pentru a satisface cererea clienților pentru un sistem de propulsie tradițional, un lot limitat de exemplare ale motorului I-4 turbo de 2,0 litri al modelului Wrangler 2024 va fi pus în vânzare pe anumite piețe, precum Germania, Italia, Polonia și Spania.

Motorul turbo de 2,0 litri cu patru cilindri în linie, cu sistem de oprire-pornire a motorului (ESS), are o putere de 272 de cai putere și un cuplu de 400 Nm și este cuplat la o transmisie automată standard cu opt trepte.

Utilizând un turbocompresor twin-scroll, cu inerție redusă, cu o supapă de descărcare acționată electronic pentru o reacție și performanțe excepționale, motorul I-4 de 2,0 litri are un turbocompresor montat direct pe capul cilindrului pentru o durabilitate îmbunătățită. Un circuit de răcire dedicat scade temperatura prizei de aer, a clapetei de accelerație și a turbocompresorului.

Motorul I-4 turbo de 2,0 litri, care îndeplinește standardele europene de emisii Euro 6D-Final, face parte din familia arhitecturală a motoarelor de tipul Global Medium Engine și dispune de arbori cu came duble (DOHC), sincronizare dublă independentă a arborelui cu came, și un sistem de recirculare a gazelor de eșapament răcit (C-EGR). Această combinație de tehnologii permite atingerea unor niveluri ridicate de performanță și reduce consumul de combustibil.

Motorul I-4 turbo de 2,0 litri al modelului Wrangler din 2024 va fi disponibil și pe modelele Sahara și Rubicon.

 

Cinci milioane de exemplare Jeep Wrangler vândute în întreaga lume

Mai mult decât atât. Marca Jeep a anunțat vânzarea exemplarului Jeep Wrangler cu numărul cinci milioane, care a fost cumpărat de către un client din Camden, New Jersey. Proprietarul va primi piese de schimb Jeep Performance Parts (JPP) de la Mopar în valoare de 5.000 de dolari și beneficii de asistență pentru clienți Jeep Wave pe viață, care includ întreținere programată, acces la evenimente Jeep exclusive și serviciu dedicat de asistență pentru clienți.

 

PATRU GENERAȚII ALE UNUI SIMBOL DE TALIE MONDIALĂ

Primul Jeep Wrangler, cu codul de model YJ, a intrat pe linia de producție în urmă cu 37 de ani, la fabrica American Motors Corporation. Modelul YJ a ajuns să se vândă în 630.000 de exemplare între 1987 și 1995.

Acesta a fost urmat de TJ în 1996, JK în 2006 și JL în 2017; fiecare nouă generație a fost clădită pe o istorie legendară printr-o combinație de neegalat între capabilitățile off-road și designul consacrat Jeep.

De la introducerea modelului Wrangler YJ, fiecare iterație ulterioară a modelului Wrangler a fost proiectată pentru a fi și mai rafinată și mai confortabilă pentru utilizarea zilnică, oferind în același timp clienților cel mai iconic și mai capabil, în regim off-road, SUV din lume.

Vehiculul legendar a cucerit inimile europenilor și datorită nenumăratelor sale serii speciale care s-au succedat de-a lungul anilor. Printre acestea se numără '10th Anniversary', 'Golden Eagle' și 'Backcountry', pentru a menționa doar câteva dintre cele mai populare. Ulterior începe producția celei de-a patra generații a modelului (cod JL), un proiect dezvoltat cu cinci ani mai devreme sub umbrela noii corporații Fiat Chrysler Automobile. Apoi, în 2021, în Europa își face debutul modelul Wrangler 4xe Plug-in Hybrid.

Adaugă un comentariu