Oficial: limita de viteză pe drumurile express va fi mărită la 120 km/h

În ciuda mai multor reacții negative ale internauților cu privire la planul de a mări viteza maximă de la 100 km/h la 120 km/h pentru drumurile expres, autoritățile au prumulgat legea către președintele Klaus Iohannis.

Chiar și așa, în România, limita de 120 km/h se referă momentan doar la primii 16 kilometri ai drumului expres Craiova-Pitești dați în folosință luna trecută. Tronsonul operațional înlesnește circulația în zona localității Balș, cunoscut punct de congestie pentru cei care tranzitează frecvent zona.

Inițiativa de a crește limita vitezei maxime a fost adoptată în Camera Deputaților în data de 13 aprilie la îndemnul deputatului USR Cătălin Drulă, fostul ministru al Transporturilor. Motivația a venit de la faptul că un drum express este proiectat pentru a fi utilizat la viteza de 120 km/h.

În acest moment, limitele naționale de viteză pentru vehiculele din categoria A și B pentru toate sectoarele de drum sunt după cum urmează: 130 km/h pe autostrăzi, 120 km/h pe drumurile expres, 100 km/h pe drumurile naționale europene și 90 km/h pe celelalte categorii de drumuri.

Actul normativ mai prevede că drumurile expres vor fi tratate asemenea unei autostrăzi, ceea ce înseamnă că aici este interzisă circulația pietonilor, a vehiculelor cu gabarit depășit (permisă doar cu autorizație specială), a vehiculelor cu tracțiune animală, a bicicletelor, trotinetelor, mopedelor sau a tuturor celorlalte categorii de vehicule care nu pot depăși viteza de 50 km/h. De asemenea, aici este interzisă învățarea conducerii unui vehicul, precum și oprirea sau staționarea vehiculelor pe banda de urgență în lipsa unui motiv justificat.

Adaugă un comentariu