Luminile neomologate – Probleme cu luminile!

Luminile neomologate pot produce pagube! Atât ție, cât și celorlalți participanți la trafic. Xenon sau LED, acesta este în materie de lumini dedicate blocurilor optice. Pentru puțini bani, îți poți cumpăra de pe internet astfel de kituri de conversie. Dar câți dintre dumneavoastră s-au întrebat dacă este corect și legal ce fac? 

În primul rând trebuie să știți că un bloc optic auto reprezintă un ansamblu extrem de performat în ceea ce privește iluminatul. Doar atunci când filamentul becului se află poziționat corect față de reflector, iluminatul este bun. Iar aici vorbim de toleranțe măsurate în puțini milimetri. Astfel, atât blocul optic, cât și lumina oferită prin intermediul acestuia vor avea de suferit.

Citește și: O scurta incursiune in lumea nevazuta a blocurilor optice

Mai mult decât atât, legea din România spune că orice modificare adusă sistemului de iluminat al mașinii este considerată contravenție și se pedepsește conform art. 101. Circulația pe drumuri cu un automobil al cărui sistem de iluminat a fost modificat se sancționează cu reținerea certificatului de înmatriculare. Acum, parcă luminile frumos colorate și neomologate nu mai sună plăcut. Dacă sunteți hotărâți să investiți în iluminat, atunci îndreptați-vă atenția doar către sistemele omologate. Acestea sunt mai scumpe, însă nu vor atrage după sine problemele amintite.

 

Iată cinci exemple de lumini care deranjează

1. LED-uri produse în China

Luminile cu LED au devenit o modă. Cele omologate sunt destul de scumpe, iar cele produse în China au prețuri mici, dar pot genera probleme majore. Îți vor oferi o lumină mai slabă decât vechiul tău far și îți pot aduce și găuri în buget pentru că nu sunt omologate.

2. Xenon pentru blocuri optice cu halogen

Becurile cu xenon pot fi găsite în majoritatea magazinelor de profil pentru un preț mic. În afara faptului că te vei chinui să le montezi pe un far dedicat luminilor cu halogen, nu uita că o instalație xenon omologată costă peste 3.000 de lei.

3. Imitație de becuri cu xenon

Aceste becuri promit marea cu sarea, dar de fiecare dată lumina oferită este întu-
necată. Mai mult decât atât, pot provoca daune majore blocurilor optice și astfel cheltuielile cresc.

4. Luminile montate sub mașină

Cu siguranță, mașina ta va arăta ca un automobil din „Need for Speed sau „Fast and Furious. Din păcate sunt ilegale, așa că ai grijă când le aprinzi.

5. Camioanele lui Moș Crăciun

De multe ori, șoferii de camion aleg să monteze o mulțime de lumini colorate, unele chiar asemănătoare cu semnalele mașinilor de intervenție.

 

CE SPUNE LEGISLAȚIA DIN ROMÂNIA

Când vine vorba de sistemul de iluminat al unui automobil, legea este strictă. Am extras două texte pe care să nu le uitați atunci când aveți de gând să modificați sistemul de iluminare al automobilului dumneavoastră.

Art.101: Constituie contravenții și se sancționează cu amendă prevăzută în Clasa a III-a de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de persoane fizice: montarea la autovehicul, remorcă sau tramvai a luminilor de altă culoare sau intensitate, a altor lumini ori dispozitive de avertizare sonoră sau accesorii ori modificări neomologate.

Art.112: (1) Certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori dovada înlocuitoare a acestuia se reține de către poliția rutieră în următoa-rele cazuri: vehiculul circulă cu defecțiuni majore la sistemele de iluminare-semnalizare sau cu alte dispozitive decât cele omologate.

Verdict

Dacă vreți cu adevărat să vă modificați mașina, încercați, pe cât posibil, să vă limitați doar la elementele estetice. Spoilere, aripi, dungi pe capotă, poate și o evacuare sport. Când vine vorba de lumini, cel mai bine ar fi să nu modificați nimic.  Luminile înseamnă siguranță, atât a dumneavoastră, cât și a celorlalți participanți la trafic. Cu doar câteva sute de lei poți strica un sistem de iluminat și asta pentru ce? Doar ca să le poți arăta vecinilor ceva modificat? Uitați o idee strălucită: un sistem de iluminat de înaltă calitate.

Adaugă un comentariu