Mașinile parcate neregulamentar vor putea fi ridicate din nou

În urmă cu un an, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis că mașinile parcate neregulamentar nu mai pot fi ridicate. Doar că, joi, 15 decembrie, prin Hotărâre de Guvern s-au stabilit regulile de ridicare a mașinilor care staționează neregulamentar, atât pe partea carosabilă, cât și pe trotuare.

Astfel, în urma deciziei, vor putea fi ridicate mașinile parcate neregulamentar pe carosabil, pe pistele pentru bicicliști sau pe cele dedicate anumitor categorii de mașini, cât și pe trotuar.

Citește și: Mit sau adevăr – Parcarea pe trotuar este legală dacă lași un metru liber pentru pietoni

‘Se propune abrogarea prevederii care permitea staţionarea autovehiculului pe trotuar, atunci când lăţimea minimă a trotuarului lăsat la dispoziţia pietonilor era de cel puţin un metru. În multe situaţii, această prevedere a permis săvârşirea unor abuzuri şi, în general, desconsiderarea dreptului pietonilor la condiţii civilizate de deplasare pe drumul public’, se arată în același document.

Totodată, administratorii drumului pot permite oprirea sau staționarea mașinilor, inclusiv pe trotuar, dacă zona este semnalizată corespunzător. În ceea ce privește procedura de ridicare, aceasta nu poate începe dacă în interiorul mașinii sunt persoane. De asemenea, firmele nu vor putea ridica mașina dacă proprietarul a revenit înainte de începerea procedurilor de ridicare.

Via | Mediafax

Adaugă un comentariu