Pirelli a anunțat anvelopa care se conectează la… Internet

Viitorul super-conectivității 5G nu se rezumă doar la viteze de transfer impresionante, ci și la aplicații interesante ale acesteia. Cum ar fi o anvelopă.

Citește și:

Calendarul Pirelli 2020 realizat de Paolo Roversi a fost prezentat la Verona

Cele mai potrivite anvelope de iarnă. Cum le cauți și cum le alegi

Până astăzi, tot ce voiai de la o anvelopă era să se „conecteze’ bine la suprafața de rulare și să ofere siguranță și confort indiferent de anotimp sau vreme. De astăzi, poți să vrei, pe lângă cele deja menționate, și conectivitate la Internet; cumva, scopul rămâne același.

Pirelli a prezentat un nou concept de anvelopă, care poate interacționa cu alte anvelope în așa fel încât să te notifice în privința lucrurilor relevante, cum ar fi presiunea sa, uzura, temperatura, sau starea drumului. Mai mult, te poate avertiza de existența unui pericol aflat în drumul tău (precum bălțile care duc la acvaplanare etc.).

pirelli-5g-ciber-tire-anvelopa-inteligenta

Acestea folosesc un cip de dimensiunea unei monede, care dispune de un senzor, un procesor și electronice pentru comunicație. Acesta monitorizează anvelopa și transmite informațiile către computerul mașinii. Mai mult, dacă vehiculul care echipează aceste anvelope întâmpină dificultăți în rulare (bălți, gheață etc.) poate transmite informația către ceilalți particpanți la trafic, reducând astfel riscul producerii de accidente pe fondul neadaptării la condițiile de drum.

Apropo de adaptare, informațiile transmise de către anvelopă mașinii care o echipează pot fi folosite pentru ca vehiculul să-și adapteze automat managementul resurselor de putere, parametrii sistemului de tracțiune, sau chiar setările amortizoarelor.

Tehnologia a fost testată de către Pirelli pe un circuit închis, cu ajutorul a două modele Audi echipate cu P Zero: un A8 și un Q8. Anvelopele inteligente au putut depista cu succes o baltă și au trimis această avertizare către mașina aflată mai în spate.

Cu toate că pare un pic cam multă tehnologie pentru cât credem noi că avem nevoie, trebuie să aplaudăm intenția producătorilor de anvelope de a contribui și mai mult la siguranța pe drumurile publice.

Adaugă un comentariu