Prețul rovinietei ar urma să crească: Atenție sporită pentru mașinile mai vechi!

Prețul taxei de drum ar urma să crească. Ministerul Transporturilor are în plan majorarea prețului rovinietei, începând din 2026, unde este preconizată o creștere a valorii cu 40%.

Dar cazul în care majorarea prețului rovinietei va fi de 40% reprezintă cazul cel mai fericit, adică pentru autoturismele ce respectă standardele de poluare Euro 6. Pentru restul parcului auto (mașini cu norme de poluare Euro 5, Euro 4, Euro 3, etc,) rovinieta va fi mai scumpă, în plus, cu 10-30%.

De asemenea, Ministerul Transporturilor are în plan și taxarea diferențiată a vehiculelor de marfă. În viitor, șoferilor camioanelor și TIR-urilor vor achita taxa de drum în funcție de rulajul pe care îl înregistrează pe rețeaua drumurilor și autostrărilor din România. Ca și în cazul autoturismelor, și vehiculele de marfă cu normă de poluare inferioară vor fi taxate suplimentar.

Mișcarea autorităților vine ca urmare a angajamentului PNRR de a modifica modelul actual de calcul al rovinietei în România. În prezent, costul anual al rovinietei pentru autoturismele din Categoria A este de 28 de euro (aprox. 140 de lei), unde o creștere de 40% ar impune un preț de 39 de euro în 2026, urmând ca valoarea să ajungă la 46,5 euro până în 2035. Celelalte țări din Europa unde este necesară o vinietă pentru parcurgerea drumurilor naționale și a autostrăzilor sunt: Austria, Bulgaria, Cehia, Elveția, Moldova, Slovacia, Slovenia și Ungaria.

Sursa: Digi24

Adaugă un comentariu