Record de vânzări în octombrie pentru mașinile electrificate în România

Oferta tot mai bogată a producătorilor în ceea ce privește mașinile electrificate a schimbat tendințele de cumpărare în România. Este pentru a doua lună consecutivă când mașinile electrice și cele hibride le depășesc în vânzări pe cele cu motoare diesel.

Conform raportului Asociației Producătorilor și Importatorilor de Automobile din România (APIA), în luna octombrie au fost vândute 1.951 de autoturisme electrice și hibride. În același timp, numărul unităților cu motor diesel a fost de 1.434. Și în luna septembrie situația a fost similară (1.433 electrificate versus 1.243 diesel).

În luna august, cota de vânzare a mașinilor electrificate reprezenta 12,4% din total, în timp ce în luna octombrie, cota a crescut la 20,5%. Pe lângă interesul mai mare al românilor pentru mașinile 100% electrice și hibride, mașinile cu motoare termice clasice, atât diesel și benzină au scăzut în topul preferințelor.

Datele din raportul APIA ne arată că liderul vânzărilor de mașini 100% electrice (în 2021) este Volkswagen cu 749 unități, fiind urmat de Dacia cu 342 unități și Hyundai (307 unități). În privința mașinilor plug-in hybrid, topul este condus de Mercedes-Benz (441 unități), BMW (287 unități) și Hyundai (246 unități), în timp ce liderul mașinilor hibride râmâne Toyota cu 5.814 unități.

În același timp, conform unei analize realizate de Lektri.co, România va depăși pragul de 10.000 de mașini electrice până la sfârșitul anului.

„Dacă analizăm datele din ultimul deceniu, observăm o creştere fulminantă a vânzărilor de vehicule electrice în ultimii doi ani, în ciuda pandemiei şi a încetinirii economice ulterioare. Unul dintre factorii care au accelerat adoptarea EV este reprezentat de noile tehnologii inovatoare de care dispunem astăzi, respectiv încărcarea rapidă şi inteligentă. Perspectivele pe această piaţă rămân în continuare foarte promiţătoare, datorită ritmului rapid al inovaţiei din domeniu’, a declarat Claudiu Suma, CEO Lektri.co.

Sursa: economica.net

Adaugă un comentariu