S-a creat un precedent: Suedia nu mai oferă subvenții de la stat pentru mașinile ECO

Noul guvern al Suediei dă o lovitură puternică mașinilor electrice și plug-in hybrid. Din 8 noiembrie, statul suedez nu va mai acorda un bonus de mediu pentru cei care cumpără mașini ecologice.

Până la această dată, clienții care optau pentru o mașină 100% electrică primeau de la stat un ajutor în valoare de 50.000 de coroane (echivalentul a 4.600 de euro) sau pentru cele plug-in hybrid (cu emisii mai mici de 60 g/km), un ajutor de 10.000 de coroane (circa 920 de euro).

Totuși, bonusul este acordat după cel puțin șase luni de la plasarea comenzii, așadar, statul suedez va fi nevoit să plătească bonusurile de mediu pentru toate mașinile cumpărate până la data de 8 noiembrie 2022, cu specificația că dincolo de 1 ianuarie 2023, subvenția va fi acordată doar pentru PHEV-urile deja comandate care emit mai puțin de 30 de grame CO2/km sau pentru mașinile care sunt dotate cu motoare care funcționează cu CNG sau GPL.

Conform surselor, statul susține că deținerea și exploatarea unei mașini electrice are un cost comparabil cu cel al unei mașini cu motor convențional. Prin urmare, “o subvenție de stat pentru introducerea pe piață nu mai este justificată”.

Anul trecut, suedezii au mai trecut printr-o înghețare a subvențiilor, dar din motive diferite. Bugetul rezervat bonusului de mediu pentru 2021 (în valoare de aproximativ 300 de milioane de euro) a fost epuizat încă din luna august.

Foto: Pexels

Adaugă un comentariu