Tarifele maxime de primă RCA au fost aprobate de ASF. Iată cât vei plăti pentru o mașină cu motor de 1,4 litri

Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat Raportul cu privire la determinarea tarifelor de primă maxime pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru pagube produse terţilor prin accidente de vehicule, potrivit art. 36, alin.3 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 54/2016.

Spre exemplu, o persoană fizică cu vârsta cuprinsă între 31 și 40 de ani care folosește o mașină echipată cu un motor cu o cilindree cuprinsă între 1.201 și 1.400 cmc va avea de plătit maximum 610 lei pe an pentru asigurarea RCA.

Tarifele de primă RCA maxime au fost determinate pe baza metodologiei adoptate de Consiliul ASF pe data de 5 octombrie, în urma unui proces de consultare publică.

ASF a stabilit și formula de calcul a prețurilor maxime, iar aici factorii sunt: frecvenţa daunelor, dauna medie, daunele întâmplate, dar neraportate (IBNR), inflaţia daunelor şi încărcarea de siguranţă, care determină prima de risc, la care se adaugă cheltuielile de achiziţie şi administrare, fixe şi variabile, precum şi încărcarea de Bonus/Malus (15%) şi cota de profit (1%).

Prețurile pentru tarifele RCA vor intra în vigoare după ce Guvernul va aproba noile tarife prin Hotărâre de Guvern.

Sursa | ASF

Adaugă un comentariu