Toyota Yaris Hybrid – Test de inteligență

Toyota Yaris Hybrid e genul de automobil urban care merită atenție din partea posesorului său pentru că are multe de oferit. Totul este să știi ce să-i ceri.

 

Ca să scapi de grijă, poți să clasifici Toyota Yaris printre modelele hatchback de clasă mică și nu te va putea contrazice nimeni. De fapt, Yaris e ceva cu totul aparte în cadrul segmentului său – versiunea Yaris Hybrid, în mod special.

Argumentul principal pe care mizează Toyota Yaris Hybrid rămâne acela de automobil economic. Însă, atenție, în acest caz, posibilitatea utilizării economice e rezultatul unei complexități subtile și performante, nu al adoptării unei părți tehnice la limita submotorizării. Sub capota din față se găsește un motor aspirat cu benzină destul de mare pentru specificul clasei: 4 cilindri, cu cilindree de 1,5 litri.

Puterea sa maximă de 73 CP și cuplul de 111 Nm nu au nimic excepțional, însă ideea esențială e că acest propulsor nici nu va fi supus în trafic vreunui efort deosebit. Motorul termic își propune în mod prioritar să consume puțin și să aibă emisii poluante reduse.

În acest scop, au fost implementate distribuția variabilă VVT-i, compresia ridicată (13,5:1), recircularea gazelor, funcționarea parțială după ciclul Atkinson și perfecționarea detaliilor constructive pentru minimalizarea frecărilor interne. Alături de propulsorul cu benzină, un motor electric de 61 CP, al cărui cuplu este de 169 Nm, contribuie decisiv la propulsarea vehiculului în timpul accelerațiilor și, în măsura resurselor de energie disponibile în baterii nichel-metal hidrid, în restul fazelor de mers.

În timpul încetinirilor, motorul electric se comportă ca un generator, trimițând energie electrică în baterii. Forța motrice generată de ambele motoare este exploatată printr-o transmisie automată de tip e-CVT (variație continuă cu angrenaj planetar, gestionată electronic).

De la bord se poate selecta EV Mode, care comandă rularea numai cu propulsie electrică. Consumul urban, conform standardului NEDC, e de 3,3 l/100 km, în timp ce consumul mediu real este de 5,0 l/100 km. Această valoare a rezultat în urma analizării informațiilor de rulare de la modele Yaris care au parcurs în total peste jumătate de milion de kilometri în cadrul unui test drive special, Testul Adevărului. Potrivit informațiilor generate de sistemele inteligente de monitorizare Driveco montate pe mașinile participante, în medie, un Yaris a rulat 54% din timp în modul electric.

Pe lângă plăcerea de a trece mai rar pe la pompele de benzină, Yaris Hybrid mai oferă satisfacție prin condițiile de călătorie foarte plăcute. Manevrabilitatea în spații restrânse e bună, diametrul de bracaj fiind de numai 9,4 m. Chiar dacă este vorba de un automobil din segmentul B, calitatea materialelor de finisare și designul interior au fost tratate conform tradiționalei atenții japoneze pentru detalii și funcționalitate.

Rularea e neașteptat de silențioasă, confortul suspensiei se va face apreciat, iar ergonomia postului de conducere se prezintă foarte bine. Apropo de tenta hightech, sistemul multimedia cu touch- screen, dispozitivele moderne de asistare a conducerii și sistemul Smart Entry (accesul în mașină și pornirea motorului fără cheie de contact) completează un ansamblu solid de facilități avansate pe care le oferă Yaris Hybrid.

Bineînțeles, prețul unei asemenea mașini nu este dintre cele mai mici, însă ofertele Toyota contribuie la atractivitatea celei mai inteligente mașini de oraș din lume. De asemenea, recomandarea noastră merge și spre cei care au flote, Yaris fiind o alegere optimă.

 

Toyota Yaris 1.5 VVT-i HSDfișă tehnică

Motor L4 benzină + electric Cilindree 1497 cmc • Putere 73 CP/4800 rpm • Cuplu max. 111 Nm/3600-4800 rpm • Putere motor electric 61 CP • Cuplu motor electric 169 Nm Putere sistem 100 CP • Viteză max. 165 km/h • 0–100 km/h 11,8 s • Transmisie e-CVT, tracțiune față • Rezervor 36 l L/l/h 3945/1695/1510 mm Portbagaj 286 l • Masă proprie 1150 kg • Consum 3,6 l/100 km • Emisii CO2 82 g/km • Preț versiune testată 20.235 euro cu TVA • Preț promo de start Yaris Hybrid: 14.161 euro cu TVA.

 

Prezentare video Toyota Yaris Hybrid

 

 

Adaugă un comentariu