WRC 2017 – Sebastien Ogier câștigă Raliul Monte Carlo

În weekend-ul care tocmai s-a încheiat s-a desfășurat prima etapă din Mondialul de Raliuri (WRC). Pentru anul acesta, constructorii au avut de respectat noi regulamente, iar mașinile dezvoltate sunt extrem de rapide. Vocile spun că trăim din nou în era mașinilor de Grupă B.

Raliul Monte Carlo a debutat joi cu două probe speciale. Din păcate, Hayden Paddon a fost implicat într-un accident grav care a dus la moartea unui spectator. Acesta se afla într-o zonă interzisă, Paddon a pierdut controlul mașinii din cauza suprafeței de rulare, iar dezastrul a lovit.

În ziua secundă, Thierry Neuville se instalează în fruntea clasamentului general, iar Sebastien Ogier, campionul mondial în exercițiu începe lupta de urmărire. Doar că belgianul se ține tare și le arată tuturor că poate să câștige la Monte Carlo. Din păcate, o problemă apărută la roata dreapta spate îl determină pe belgian să piardă extrem de mult timp și astfel Ogier trece în fruntea clasamentului general provizoriu.

În ultima zi, Ogier pleacă din postura de favorit, urmat de coechipierul Ott Tanak și de Latvala. Dar estonianul echipei M-Sport are o problemă gravă la motor, iar unitatea de pe noul Fiesta WRC refuză să funcționeze cu toți cei patru cilindri. În aceste condiții, estonianul pierde foarte mult timp pe probele speciale și totodată ratează locul doi la general. Latvala se bucură de performanțele noii Toyota Yaris WRC și încheie raliul Monte Carlo 2017 pe locul doi. Trebuie să menționăm că Toyota revine în Mondialul de Raliuri după o absență de 18 ani.

Clasament raliul Monte Carlo 2017

1. Sebastien Ogier – Ford Fiesta WRC – M-Sport
2. Jari-Matti Latvala – Toyota Yaris WRC – Toyota Gazoo Racing
3. Ott Tanak – Ford Fiesta WRC – M-Sport

În cadrul raliului Monte Carlo a participat și Simone Tempestini, campionul național de raliuri și deținătorul titlului din Junior WRC. Din păcate pentru Tempestini, Citroenul DS3 R5 a avut o serie de probleme la motor, lucru ce a dus la un abandon tehnic.

Foto | Szabo Attila