Ford RS – Recomandari speciale

Printre altele, initialele RS adaugate la denumirile modelelor Ford pot determina si o crestere a ritmului cardiac. Mai pe larg, despre acest fenomen.

E nevoie de ambitie ca sa te detasezi de valorile general acceptate ale lumii si sa urmezi o cale proprie. De altfel, nu totdeauna merita sa te iei dupa italieni. Din cauza lor, mai toata lumea asimileaza astazi sportivitatea cu indicativul GT, care vine de la termenii „Gran Turismo“.

Si la Ford s-au folosit initilele GT, inclusiv pentru administrarea unor lectii memorabile orgolioasei marci Ferrari, la finele anilor ’60 (vezi la ce a folosit Ford GT40). Pe de alta parte, aflarea unui drum propriu te poate duce spre satisfactii si mai mari. Pe cat de pompos suna „Gran Turismo“, pe atat de profesional suna „Rallye Sport“.

Faptele au dovedit ca acronimul RS poate fi o foarte puternica sursa de inspiratie. Intre timp, s-a ajuns pana la 305 CP. Asta, daca luam in consideratie doar ceea ce este destinat uzului stradal. Privind latura competitionala a diviziei RS, s-a mers mult mai departe. Avem acum placerea de a va face cunostinta cu cateva realizari reprezentative pentru blazonul RS.

Fondatorul dinastiei a fost coupé-ul 17M RS, fabricat intre 1968 si 1971. In acest caz, magia celebrei perechi de litere nu se face simtita. Ceea ce ar fi putut trezi interesul pentru 17M RS tine de culoarea personalizata, prezenta unui pavilion fals-cabriolet din vinilin si tevi de esapament cromate. Altfel, propulsorul V6 de 1,8 litri si 90 CP nu a fost stimulat in niciun fel. Cei care s-ar fi orientat catre versiunile 20M (motoare V6 cu cilindree mai mare) ar fi beneficiat implicit de performante superioare, chiar fara amprenta stilistica RS.

Conducatorul lui 17M RS are senzatia ca se afla la carma unei barci lungi, pe care trebuie sa ai rabdare ca sa o duci pana la viteza de croaziera rapida. Iar atunci cand aceasta este atinsa – lucru confirmat de trecerea acului prin dreptul indicatiei de 100 km/h – calitatile de manevrabilitate a vehiculului sunt deja compromise. Din fericire, spatiul generos al circuitului Nürburgring permite multe gesturi nesabuite. Cine insista in mod special, poate sa atinga cu 17M RS viteza maxima de 160 km/h. Elegantul coupé ar putea fi apreciat pentru rularea confortabila si destul de silentioasa. Deci, cu totul altceva decat ne dorim astazi de la un Ford RS.

Lucrurile au avansat in directia sportivitatii odata cu aparitia lui Capri RS in 1970. Desi 150 CP nu e prea mult, masa redusa a masinii are o importanta considerabila. Capri RS nu avea complexe de inferioritate nici in fata modelelor Porsche contemporane. In 1972, Walter Rohrl a reusit sa obtina rezultate meritorii in raliuri cu Capri RS.

Fiindca a venit vorba despre raliuri, acest domeniu trecea printr-o faza de evolutie exploziva. Pe atunci a aparut si „bestia“ Lancia Stratos, iar mai tarziu au aparut masinile de Grupa B, cu tractiune integrala. Ford s-a implicat in aceasta lupta la varf cu intentia de a-si adjudeca partea leului. Pentru scopul mentionat a fost conceput RS 200. Numai ca armele absolute produc, uneori, dezastre. RS 200 este o masina spartana, ingusta, zgomotoasa, dopata, un monstru mecanic. Versiunea de curse avea 500 CP, in timp ce modelul de strada oferea 230 CP. RS 200 ar fi trebuit sa devina spaima lui Audi Quattro, Lancia Delta Integrale sau Peugeot 205 T16. Ocazional, asta chiar i-a reusit. Pe de alta parte, au aparut consecinte grave: un accident cu cinci spectatori morti in Portugalia, un copilot mort la raliul Hessen si coliziunea fatala cu un copac a lui Marc Surer, fost pilot de Formula 1. Inclusiv din aceste motive, Grupa B a fost desfiintata.

Tot o aparitie monstruoasa este si Sierra RS Cosworth, model care a reusit sa-si indeplineasca menirea sportiva din domeniul curselor pentru modele de turism pe circuit. Enormul sau eleron este un detaliu marcant al personalitatii masinii. In afara de rolul sau aerodinamic, adesea a fost folosit si pe post de tejghea de bauturi sau masa destinata gustarilor frugale, luate in garaj. Cifra celor 204 CP nu-i neaparat impresionanta, insa era numai varful aisbergului. Versiunea care a obtinut titlul suprem in WTCC, editia din 1987, dispunea de aproximativ 800 CP. Pilotul Klaus Niedzwiedz, unul dintre artizanii acelui sezon victorios, isi aminteste ca Sierra RS Cosworth consuma pneurile in ritm sustinut. Mai mult, aceasta a fost una dintre putinele masini din istoria oricarui gen de motorsport care a trebuit sa fie ingreunata, pentru a fi stabila si a putea demara eficient. Masa masinii gata de start ajungea pana la 1,8 tone!

E timpul sa dam cateva detalii si despre cel de-al cincilea personaj al intrunirii. Orice pasionat de automobile de inalta performanta isi va pune intrebarea pertinenta: oare o putere de 305 CP si un cuplu de 440 Nm nu e prea mult pentru tractiune numai pe rotile din fata? N-ar trebui, in conditiile in care masina este dotata cu diferential autoblocant Quaife Automatic Torque Biasing, in timp ce pentru configurarea puntii din fata, de tip MacPherson, s-a folosit o geometrie noua, numita RevoKnuckle. Astfel, reactiile de cuplu in volan, finetea directiei si stabilitatea ar trebui sa fie avantajate. Dar asupra acestor aspecte vom insista cu un alt prilej. Oricum, Focus RS se anunta a fi un remarcabil continuator al traditiei RS.

Adaugă un comentariu