Posteggiatori: Parcagiii care lucrează pentru Mafia siciliană

Posteggiatori este denumirea sub care sunt cunoscuți parcagiii în Sicilia. La fel de agresivi ca și cei de la noi, aceștia reprezintă una dintre fețele vizibile sub care operează Mafia siciliană. Sau, ca să ne exprimăm în limbaj sicilian, unul dintre tentaculele „caracatiței.

Nu este una dintre atracțiile turistice ale Siciliei, dar este cu siguranță un fenomen cu care vei intra în contact vrând-nevrând dacă vrei să parchezi o mașină într-unul dintre marile orașe siciliene – fie că vorbim de Palermo sau Catania. Este totodată dovada că interlopii români nu au inventat cu adevărat nimic, cu siguranță și celebra înșelătorie cu alba-neagră exista într-o formă sau alta cu mult înainte de a intra noi în contact cu ea.

Chiar dacă pare o întreprindere meschină, pentru Mafia siciliană parazitarea ilegală a spațiilor de parcare reprezintă o sursă importantă de venituri. Zonele profitabile ale orașului sunt împărțite între clanuri, iar zonele de influență se schimbă permanent. Potrivit publicației Best of Sicily Magazine, orașul Palermo este practic împărțit în două de cele mai puternice clanuri din oraș – San Lorenzo și Brancaccio.

Ca și în marile noastre orașe, posteggiatori sicilieni reprezintă o nucă greu de spart pentru poliție, care au puține mijloace eficiente de a stopa fenomenul. Sub legea italiană, aceștia se fac vinovați de înșelăciune, o acuzație greu de probat în acest caz și pentru care pedepsele sunt modice. Abia anul acesta a fost promulgată o lege „pentru promovarea siguranței publice, care introduce un sistem de măsuri graduale.

Astfel, pentru cei prinși prima oară că desfășoară astfel de activități ilegale se emite un ordin de interdicție a accesului în zonă timp de 48 de ore. În funcție de numărul de abateri, termenul poate ajunge până la 6 luni, respectiv 2 ani în cazul în care infractorul are o istorie de  violențe asupra persoanelor sau proprietăților. Din păcate, la noi, măsurile lipsesc, iar autoritățile par să închidă ochii la acest fenomen. Chiar dacă pare un fenomen benign (deși neplăcut), trebuie reținut că reprezintă una dintre sursele de finanțare pentru lumea interlopă. Iar sumele obținute astfel nu sunt deloc neglijabile.

Adaugă un comentariu