Cupra Born vine cu fler spaniol și cu mai multă putere decât VW ID.3

Așa arată prima mașină electrică din portofoliul spaniolilor. Cupra, divizia de performanță a brandului Seat, a dezvăluit modelul Born, care este construit pe platforma MEB a grupului VW.

Sigur, putem observa o serie clară de similitudini între Cupra Born și VW ID.3, iar cel mai evident unghi de unde pot fi acestea observate este lateralul mașinii. Ușile au fost preluate de la automobilul german, însă designul părții frontale și al posteriorului este complet schimbat. Apreciem faptul că spaniolii nu au modificat foarte mult designul conceptului Seat el-Born, care a fost prezentat la Salonul Auto de la Geneva din 2019.

Liniile spanionilor sunt mai fluide și mai agresive decât ce întâlnim la VW ID.3. Cupra Born vine cu o bandă LED ce unește stopurile, iar partea de jos a posteriorului beneficiază de un difuzor aerodinamic. Jantele variază între 18 și 20 de inchi și dispun de mai multe elemente de culoarea cuprului, așa cum putem observa și la siglele de pe haion și de pe capotă.

Sub capotă, Cupra Born dispune de un motor electric care este disponibil în două variante de putere. Atât cea cu 150 CP, cât și cea cu 204 CP dispun de un cuplu maxim de 310 Nm și de tracțiune pe puntea din spate. Interesant este că spaniolii oferă clienților un plus de performanță față de VW ID.3 prin adăugarea pachetului E-Boost Performance (pentru versiunea cu 204 CP), care crește, pentru un timp limitat, puterea maximă a motorului până la 231 CP, fapt ce se traduce printr-un sprint 0-100 km/h realizat în doar 6,6 secunde.

Spaniolii pun la bătaie trei tipuri de acumulatori, cu 45, 58, respectiv 77 kWh, iar autonomia maximă, în funcție de alegerea făcută, variază între 340 și 540 de kilometri, conform testelor WLTP. În același timp, acumulatorul cu 77 kWh vine cu capabilități de încărcare mai rapidă, putând utiliza până la 125 kW în cazul stațiilor care suportă acest standard. În acest caz, acumulatorul se încarcă de la 5 la 80% în circa 35 de minute.

Interiorul se depărtează și mai mult de stilul celor de la VW. Unitatea multimedia vine cu un ecran tactil cu diagonala de 12 inchi în echiparea standard, în timp ce un ecran Head-up de mari dimensiuni, cu suport pentru realitatea augumentată, poate fi comandat opțional. Deși materialul de la bord pare să fie Alcantara, acesta este, de fapt, un material obținut din recliclarea plasticului colectat din Marea Mediterană.

Noul Cupra Born va putea fi văzut în showroomuri până la sfârșitul anului, producția modelului fiind planificată să înceapă în septembrie la uzina Volkswagen din Zwickau.

Adaugă un comentariu