RAR va schimba modelul cărţilor de identitate

Într-o conferinţă de presă care a avut loc marţi seară, Flaviu Câmpean, directorul tehnic al Registrului Auto Român a anunţat că a fost luată decizia de a schimba modelul cărţii de identitate cu o variantă îmbunătăţită, care va avea multe similarităţi cu certificatul de omologare european.

Noua variantă va conține mai multe elemente tehnice care lipsesc în prezent’, a declarat Flaviu Câmpeanu, director tehnic în cadrul Registrului Auto Român (RAR), acesta adăugând că forma actuală a documentului este “primitivă”.

“Vom schimba modelul cărţii de identitate, sper în acest an. Noul model al cărţii de identitate, după ce va trece prin furcile caudine ale tuturor ministerelor implicate şi se va naşte, va cuprinde toate datele de care aveţi nevoie, va fi o oglindă a certificatului de omologare european, inclusiv problema cea mai mare pe care o aveţi, respectiv tipul suspensiei. De asemenea, va atinge şi celălalt subiect sensibil, cu masele şi dimensiunile”, a declarat Câmpeanu la conferinţa MEDIAFAX talks About Transport&Logistics.

Modelul actual al cărţii de identitate datează din 1993 şi nu mai reflectă cerinţele tehnice actuale ale unui vehicul. Unul din cele mai mari neajunsuri este că nu precizează norma de poluare în varianta directivei europene, cu codificarea completă. În consecinţă, noua variantă va conţine mai multe specificaţii tehnice care lipsesc în prezent şi care îi încurcă pe şoferii români atunci când ies cu maşinile din ţară.

 

Schimbarea cărţilor de identitate va avea loc treptat

Flaviu Câmpeanu a adăugat că Noua cartea de identitate a vehiculului va conduce la dispariţia a cel puţin două taxe, respectiv de înregistrare naţională pentru dealeri şi de anulare a cărţii de identitate. Cărţile nu se vor schimba brusc, adică va veni un tsunami de cărţi şi toată lumea să vină să le schimbe. Nu, exclus, ele se vor schimba treptat, la ieşirea din viaţă normală a fiecărei cărţi în parte, la completarea totală a rubricilor de proprietar sau la distrugere, sau la pierdere. Preţul nu va fi diferit faţă de cel prezent foarte mult, cred că va fi chiar mai mic, pentru că va avea altă dinamică şi altă structură. Este un pas pe care noi vrem să îl facem către toţi posesorii de autovehicule sau utilizatorii de flote”.

Cartea de Identitate a Vehiculului (CIV) este un document eliberat de Registrul Auto Român care atestă dreptul de proprietate asupra vehiculului şi conţine cele mai importante date tehnice şi seriile de identificare ale acestuia.

Adaugă un comentariu