Campionatul European de Raliuri, obiectiv clar pentru Cristiana Oprea în 2024

Singura româncă pilot care a concurat în Campionatul European și în cel Mondial de Raliuri începe sezonul competițional cu planuri mari. Cristiana Oprea, secondată de copilotul Alexia Parteni, și-a propus să participe la cât mai multe etape din cele opt programate în Campionatul European de Raliuri FIA ERC 2024, un obiectiv ambițios posibil cu susținerea neîntreruptă a UniCredit Leasing și Vitesco Technologies. Acțiunea începe în acest weekend cu Raliul Ungariei, care va avea loc pe 12-14 aprilie pe probele speciale de macadam din regiunea Veszprem.

Fetele au în spate experiența celor două sezoane internaționale hibride, 2022 și 2023, în care s-au consolidat ca echipaj și au concurat la competiții din Europa, în singurul campionat electric de raliu din lume, Opel Electric Rally Cup, dar și în câteva evenimente din FIA ERC.

 

A durat câțiva ani să îmi construiesc cariera până în acest punct, cu foarte multă muncă, răbdare, reziliență și pasiune. Este un vis devenit realitate să pot începe Campionatul European cu prima etapă, să fiu tot mai aproape de un parcurs firesc, consecvent. Mă bucur să o am în continuare alături pe Alexia, care îmi împărtășește ambiția și dorința de autodepășire. În acest moment pot spune că ne-am propus să concurăm între patru și șase etape, majoritatea pe asfalt, pentru că deocamdată acolo avem mai multă experiență.' a declarat pilotul de raliu Cristiana Oprea.

Macadamul, o suprafață mai puțin explorată

Raliul Ungariei este o premieră pentru Cristiana și Alexia, fiind primul raliu de macadam în care concurează împreună. Experiența Cristianei pe macadam se limitează la sezoanele petrecute la volanul Daciei Sandero în cadrul etapelor de Cupa Dacia din 2017 și 2018, urmate de o singură altă apariție la Raliul Moldovei 2021, cu un Peugeot 208 R2.

Astfel, principalul obiectiv din acest weekend este reacomodarea cu suprafața alunecoasă în contextul unei mașini de generație nouă, un Opel Corsa Rally4 pregătit de echipa austriacă Waldherr Motorsport. Româncele se vor lupta cu alți 19 concurenți pentru puncte în clasamentul ERC4, dedicat mașinilor cu tracțiune față din Campionatul European.

 

Cristiana este entuziasmată să revină în mașina de raliu: Am un obiectiv clar: progres într-un campionat extrem de competitiv. Sunt convinsă că revenirea pe macadam mă va ajuta să capăt mai multă încredere în mașină. Mi-am propus să mă bucur de tot ceea ce am realizat până acum, pentru că bucuria competiției este la fel de importantă pentru un rezultat bun ca prezența constantă la volan. Participarea depinde de buget, așadar fac tot ce ține de mine să atrag noi parteneri în acest proiect unic pentru România, pentru a avea șansa ca între raliuri să mă pot dedica exclusiv antrenamentelor și pregătirii specifice.'

 

Aproape 200 de kilometri vor fi parcurși în regim de competiție la etapa din Ungaria, competiție pentru care Cristiana s-a antrenat și pe simulator, pe lângă rutina obișnuită de pregătire fizică și mentală specifică piloților de curse.

Reprezentarea, o misiune personală

Pilotul Cristiana Oprea și copilotul Alexia Parteni formează unul din cele două echipaje feminine aflate la startul Campionatului European de Raliuri, un procent mic dintr-o listă cu peste 50 de înscrieri. Cristiana este o voce puternică pentru reprezentarea feminină în domenii cu disparitate de gen, fiind fondatoarea platformei Femei în Motorsport și având un parteneriat în acest sens cu Centrul FILIA, o organizație feministă care face auzite vocile femeilor prin lucru direct în comunități, activități de advocacy, activism și sensibilizare, studii și analize.

 

Văzând susținerea și încurajările pe care le primim la fiecare etapă europeană, am înțeles că prezența noastră în campionat este importantă și din alte motive, pe lângă obiectivele individuale de performanță. Avem puterea să inspirăm următoarea generație de sportive, demonstrând că pot progresa și că pot învăța din greșeli. Reprezentarea este un prim pas esențial către performanță, iar asta mă motivează să nu renunț, indiferent cât de greu este drumul ales.'

 

Cristiana Oprea este susținută în 2024 de UniCredit Leasing și Vitesco Technologies, cărora li s-au alăturat iAMSport, Vitamin Aqua și partenerii media ProFM, AutoBild România și RallyFish. Participările internaționale sunt posibile sub licență Automobil Clubul Român. Mai multe informații despre proiectele în care Cristiana este implicată puteți afla pe blogul său cristianaoprea.ro, pe instagram @crissoprea sau pe pagina de facebook Cristiana Oprea.

Adaugă un comentariu