Debutul în WRC la Raliul Croației, un vis împlinit pentru pilotul Cristiana Oprea

Participarea la cel mai înalt nivel competițional este obiectivul care alimentează munca și sacrificiile sportivilor de performanță. În lumea raliurilor, acel nivel este WRC – Campionatul Mondial de Raliuri, un vis împărtășit de majoritatea piloților și copiloților, dar deseori greu de atins din cauza bugetelor prohibitive.

Cu puțin noroc și cu sprijinul absolut al partenerilor UniCredit Leasing, Vitesco Technologies și Michelin, pilotul de raliu Cristiana Oprea și copilotul Andrei Mitrașcă își vor îndeplini acest vis și vor concura pe 21-24 aprilie în Raliul Croației, a treia etapă din Campionatul Mondial de Raliuri 2022.

Cristiana și Andrei vor reprezenta România la bordul unui Peugeot 208 R2 de clasă RC4,  aceeași mașină pregătită de H Motorsport cu care și-au anunțat deja prezența în Trofeul Balcanic FIA ERT, care începe în august. De altfel, anularea primei etape din acest campionat – Raliul Turciei, programat în același weekend cu Raliul Croației – le-a oferit șansa să se reorienteze spre WRC. Aflați la prima participare împreună ca echipaj, cei doi sunt pregătiți să abordeze cu entuziasm și profesionalism cei aproape 300 de kilometri de probe speciale de asfalt.

Echipajul #77 C. Oprea/A. Mitrașcă va disputa clasamentul dedicat mașinilor cu două roți motrice alături de alți 11 concurenți, într-o competiție pe care Cristiana o privește admirativ și încrezător: Am ales să facem acest pas și să concurăm la Raliul Croației din același motiv pentru care în 2019 am participat la o etapă din Campionatul European: sunt curioasă să văd ce înseamnă să concurezi la cel mai înalt nivel, să învăț de la cei mai buni și să îmi iau un plus de motivație pentru toată munca continuă, care cere sacrificii semnificative atunci când îți setezi obiective înalte. Cred cu tărie că o competiție sănătoasă și un mediu sportiv fairplay, incluziv, mă ajută să îmi depășesc limitele și să progresez în cu totul alt ritm decât dacă aș fi rămas să concurez în zona de confort, acasă. Obiectivul nostru este să ajungem cu bine la finish și să ne bucurăm din plin de această oportunitate.'

 

Este al doilea an consecutiv în care Raliul Croației este etapă de WRC. Centrul de comandă și parcul de service vor fi găzduite tot de capitala Zagreb, iar traseul de concurs este planificat în regiunile învecinate. Programul va începe de luni, 18 aprilie, cu verificările administrative, urmate apoi de două zile intense de recunoaștere a traseului de concurs. Joi, 21 aprilie, va avea loc sesiunea de teste premergătoare raliului, urmată de startul festiv. Concursul va începe vineri și se va încheia duminică cu o ceremonie de premiere.

Anul 2022 marchează ediția aniversară de 50 de ani a Campionatului Mondial de Raliuri FIA WRC. Aproximativ 100 de femei pilot au luat startul la etapele de WRC din 1973 până în prezent, cea mai cunoscută fiind Michèle Mouton, cu 50 de starturi și 4 victorii în mondial. De-a lungul timpului, mai multe echipaje românești au luat startul în Campionatul Mondial de Raliuri, însă singura româncă care a concurat a fost Mihaela Beldie Dobranici, în calitate de copilot al pilotului Claudiu David, în 2007. După mai multe participări în afara țării prin care a inspirat femeile din motorsportul românesc prin exemplul propriu și le-a promovat prin platforma Femei în Motorsport, Cristiana Oprea devine acum prima româncă pilot care va concura în Campionatul Mondial de Raliuri FIA WRC.

Pilotul Cristiana Oprea este susținută în 2022 de UniCredit Leasing, Vitesco Technologies și Michelin. Parteneri tehnici sunt Walero Motorsport, APR Competition și FastR, iar parteneri media sunt ProFM, Autocritica.ro și AutoBild România.

Foto: Attila Szabo, Mihnea Tatu

Adaugă un comentariu