Accidentul de manual care împarte internetul în două: are dreptate şoferul amendat? ( Video)

Un acident banal de circulaţie între două vehicule a stârnit un val de comentarii pe internet. Incidentul rutier a avut loc la Timişoara şi şoferul care a rămas fără permis după ce poliţiştii au analizat accidentul, a publicat înregistrarea video cu cele întâmplate.

Citeşte şi:

Dacia electrică: va fi cel mai scump model din gamă. Iată noul preț

Atenţie: poţi fi amendat pe un drum cu zapadă chiar dacă ai anvelope de iarnă

Şoferul amendat şi rămas fără permis a publicat materialul video în încercarea de a demonstra că nu el este cel care a greşit. În clipul video observăm un autoturism cu semnalizarea stângă activată pregătindu-se să intre pe un drum secundar. Din spate apare un autoturism care ignoră semnalul stânga şi se angajează în depăşire. În acel moment a avut loc accidentul şi un pieton aflat pe marginea drumului a fost la un pas să fie spulberat de maşini.

Şoferul amendat susţine că a respectat legea şi că cel care semnalizaze stânga şi a efectuat manevra e vinovat pentru că nu s-a asigurat. Pentru că ştim deja cine a fost amendat şi a rămas fără permis ne indică cum a interpretat Poliţia Rutieră din Timişoara vinovatul în cazul acestui accident.

Dar pentru că cel amendat nu e de acord cu decizia aşteptăm comentariile voastre. Pe pagina de Facebook a Revistei Auto Bild România sunt deja peste 300 de comentarii legate de acest subiect. Iată şi înregistrarea accidentului din Timişoara:

Citeşte şi:

Şefii Dacia sunt îngrijoraţi! Iată Lada Vesta Sport

Semafor intermitent pentru dreapta, ai maşină în faţă care merge înainte şi claxonezi pentru că tu vrei să faci dreapta. De ce te amendează poliţistul pentru acest gest?

taguri
  Silviu says:

  Codul rutier spune la art.45, alin.5 urmatoarele: ” Tramvaiul sau vehiculul al carui conducator a semnalizat intentia si s-a incadrat corespunzator parasirii sensului de mers spre stanga se depaseste pe partea dreapta. ”
  Asadar supuneti analizei publice o problema care e foarte bine stabilita in Codul rutier. Din pacate, soferul care efectueaza depasirea in acest filmulet, are mari lacune in cunoasterea legii rutiere. Este complet vinovat pentru ca a depasit pe stanga un vehicul care semnaliza si era incadrat corespunzator pentru a vira la stanga, deci isi merita sanctiunea de a ramane fara permis.
  Iar Autobild greseste cand afirma ca Politia a “interpretat” acest caz. Nu a interpretat , ci a aplicat legea in cel mai corect mod posibil.
  Stima!

  Toma says:

  Foarte corect!

  Calin says:

  De cate ori nu vi se intampla, in trafic, sa fiti agresati de asemenea indivizi, care incalca legea dar au toata convingerea ca ei au dreptate?

  Viorel says:

  Art. 118 din Regulamentul de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 specifica:
  Conducatorul de vehicul care efectueaza depasirea este obligat:
  a)sa se asigure ca acela care îl urmeaza sau îl preceda nu a semnalizat intentia începerii unei manevre similare si ca poate depasi fara a pune în pericol sau fara a stânjeni circulatia din sens opus.
  Din ce se vede in videoclip autovehiculul depasit are semnalizarea stanga in functiune, deci a semnalizat intentia de schimbare a directiei de mers, aflandu-se intr-o intersectie de drumuri cu circulatia nedirijata, fapt pentru care se aplica si prevederile Art. 120 din acelasi Regulament care specifica:
  (1)Se interzice depasirea vehiculelor:
  a)în intersectii cu circulatia nedirijata;
  Din videoclip, se vede clar ca aici ne aflam intr-o intersectie nedirijata, nefiind semne de circulatie care sa reglementeze circulatia in zona – cel putin pe drumul pe care se deplasau cele doua autovehicule.
  Avand in vedere cele expuse, consider ca, conducatorul auto care a depasit a gresit si este vinovat de producere accidentului.

  Dragos says:

  Cel vinovat e șoferul în depășire trebuia să depășească pe dreapta

  Radu says:

  Se aplică art. 152 (1) a)

  Claudiu P. says:

  Hmm,
  În acest filmuleț nu văd semnalizarea în funcțiune…

  Trahanache says:

  Vehiculele care semnalizeaza intentia de a vira la stanga se pot depasi doar prin partea dreapta. Este singura exceptie legala la depasiri, care in rest sunt permise de lege doar prin stanga. Soferul care vireaza la stanga este obligat sa se asigure si sa cedeze prioritatea vehiculelor care circula din sens opus, in nici un caz celor care vin din spate. Inca o simpla constatare, oarecum fortata, dar logica: soferul care a depasit ilegal era obligat de o minima cunoastere a regulilor de circulatie sa dea macar prioritate de dreapta celui care vira la stanga! Deci toate regulile il incrimineaza pe soferul care a depasit in mod total gresit! Acest sofer este 100% vinovat!

  zv says:

  Nu este intersectie nedirijata ! Nu pot vedea filmul dar din poza vad ca a 2-a masina e deja in depasire si d.p.m.d.v. prima masina a gresit pentru ca nu s-a asigurat la schimbarea directiei de mers. In RO nu politia stabileste vinovatia , cel nemultumit poate contesta PV !

  Adrian S. says:

  Din ce se vede pe filmare eu zic ca soferul care are intentia sa vireze la stanga, semnalizeaza de-abia cand este la un metru distanta unde vrea sa mearga. Codul rutier spune ca cel care vrea sa vireze la stanga sau la dreapta este obligat sa semnalizeze cu cca 50 m inainte, ca cel din spate sa stie ce intentie are soferul din fata sa. Mie unul mi s-a intamplat de nenumarate ori acest lucru, dar am fost vigilent si nu s-a lasat cu accidentari. Este pur si simplu parerea mea din ce am vazut pe filmulet.

  Topuzaru Gheorghe says:

  Dupa cum vedeti soferul care vireaza la stanga semnalizeaza intentia de a vira pe un drum secundar destul de tarziu, nu cred ca a respectat cei 50m cum prevede codul rutier. Pe de alta parte cred ca este vinovat si soferul care a facut depasirea deoarece cred ca are mai mult de 50km/h. Este un cumul de greseli si totul ramane la interpretarea politistului.

  Liviu says:

  Poliția a procedat corect ; este neasigurare la schimbarea Direcției de mers si neacordare prioritate
  Semnalizarea este doar pentru a arată intenția dar sa te asiguri înainte de a efectua manevra pe care urma sa o facă este esențială .
  Șoferul amendat daca era lovit in spate sau cel mult in STG spate era încadrat ca nevinovat , dar locul de impact arată clar ca nu S a asigurat

  Liliana says:

  Soferul care a efectuat depasirea este vinovat doar in masura in care soferul de la masina depasita a semnalizat din timp intentia de a face stanga – se intampla des in trafic, multi soferi vireaza stanga – dreapta fara a semnaliza intentia din timp, ci doar in momentule efectuarii virajului.

  Florin says:

  Soferul care a efectuat depasirea nu are nici o circumstanta atenuanta , ba dimpotriva ….pastrarea distantei intre autovehicule , circula cu o viteza mai mare decat ii permitea sectorul de drum . sunt foarte multi ca el , ar trebui sa taca chitic , iar daca nu ii convine are dreptul de a contesta actiunea in instanta.

  sandu l says:

  Complectare la comentariile pertinente:depasire pe dreapta acolo unde este posibil! Altfel,trebuia sa reduca viteza,si sa astepte eliberarea benzii,pentru a inainta. Viteza avuta de al doilea autovehicul era prea mare pentru a opri,si a depasit pe stanga,pt ca pe dreapta ar fi intrat in afara carosabilului. A preferat sa riste coliziunea. Dupa recapatarea permisului,va merge la fel de iresponsabil,incurajat de “abilitatea” cu care l_a ocolit pe cel din fata. Pazea!

  Confecții Metalice Galați says:

  Mă bucur să văd atati experți tehnici judiciari in specialitatea autovehiculelor și circulației rutiere strânși laolaltă… Am fost implicat într-un accident asemănător anul trecut (eu fiind cel care depășea), pot să vă spun că este culpa comună.
  Eu am fost învinuit cu :
  ART. 48 – conducătorul de vehicul trebuie sa respecte regimul legal de viteza și să o adapteze in funcție de condițiile de drum, astfel încât să poată efectua orice manevra in condițiile de siguranța.
  ART. 49(I) Limita maxima de viteza in localități este de 50km/h.
  Iar celălalt șofer cu :
  ART. 54(I) – conducătorul auto care execută o manevră de schimbare a direcției de mers……..sau de virare spre dreapta ori spre stânga………….este obligat să semnalizeze din timp si sa se asigure că poate face fara sa perturbe circulația sau sa pună în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic.
  ART. 116(II) – ………. se semnalizează prin punerea în funcțiune a luminilor indicatoare de directiei cu cel puțin 50m in localități și 100m in afara localităților înainte de începerea efectuării manevrelor.

  Rozalia p says:

  A semnalizat prea tirziu+ graba + neasigurare+ca ala ce venea tare din spate nu a văzut semnalizare ca avea viteza mare si concentrat pe depășire nu prin stînga, si putea si prin dreapta daca mergea mai încet avea timp sa vada semnalizare a.

  CRISTI says:

  Soferul care a efectuat depasirea este vinovat

  Cristian says:

  Si asa, pentru ca un dobitoc nu a fost atent când a virat stanga, putea sa provoace o tragedie. Adevărat, celalalt cred ca avea viteza destul de mare. Totuși, dacă faci ochii cât cepele, nu ai cum sa îl vezi. Țăranul căruia ii ia lumea apărarea, a tras de volan ca și cum nu ar avea retrovizoare. Din astia va omoară copii pe străzi. Prosti din astia!
  Luați-l în brate, de nevinovat ce e!
  La expertiza tehnica, o sa răspundă expertul și o sa spună cine a generat starea de pericol și cine putea evita accidentul. Ghiciți cine e unu-l și cine e celalalt!

  Paul says:

  În acest caz , depășirea se face pe partea dreaptă , iar în cazul în xare nu există spațiul aferent , rămînem în spatele autovehiculului care a semnalizat schimbarea direcției de mers. ATENȚIE CEL CARE A EFECTUAT MANEVRA DE , DEPĂȘIRE AR FU TREBUIT ÎNTREBAT DACĂ ARE ATENȚIE DISTRIBUTIVĂ.

  Simona S says:

  Legal , a greșit cel care a facut depășirea!! Clar , amenda este justificată! Cred de asemenea ca a depasit si viteza legala. Insa la o contestare in instanta , se poate determina daca semnalizarea s-a facut regulamentar , ca distanta , precum si daca cel depasit avea de asemenea viteza corecta unei asemenea manevre. Personal , consider ca nu avea voie sa faca depasirea in acel punct ( avand in vedere intersectia de drumuri !) , dar sunt mti soferi care semnalizeaza brusc luand decizia de a vira imediat la stanga.

  E EXACT PE DOS !…..DOAMNELE MAI ALES CONSIDERĂ CĂ DACĂ AI SEMNALIZAT POȚI EFECTUA MANEVRA……DA, AȘA E DAR DOAR DACĂ SEMNALIZEZI din timp !!!!!

  Mircea Bratescu says:

  Din păcate, cel care efectuează depășirea NU A GREȘIT DELOC ! Spun din păcate pentru că el A AVUT ÎNCREDERE în Codul Rutier care tot din păcate dar mai ales DIN LIPSA TOTALĂ DE IMPLICARE a Poliției Rutiere NU ESTE RESPECTAT de cele mai multe ori. Se pare că șoferilor TREBUIE să li se explice DE CE SEMNALIZAREA INTENȚIEI DE A VIRA trebuie efectuată NU ÎN MOMENTUL EFECTUĂRII MANEVREI CI ANTERIOR ACESTEIA, în felul acesta cei 2 pot comunica și din păcate NUMAI AȘA ! Tot din păcate, expresia HOȚUL NEPRINS E NEGUSTOR CINSTIT se aplică și în acest caz !

  instructor auto says:

  Fac un traseu cu elevii prin com oituz….pt a reveni la loc de plecare trebuie sa virez stinga sa ies din E574….pun semnal cu cel putin 100m!!!! SINT DEPASIT PE LINIE CONTINUA SI INAINTE DE O CURBA LA DREAPTA FARA VIZIBILITATE…95/100 din cazuri….comentati va rog

  dan S says:

  De gresit au gresit amandoi, mai grav cel depasit:
  – cel care face stanga, pentru ca nu a semnalizat din timp (dupa parerea mea chiar deloc) cu minim 50 m inainte de schimbarea directiei de mers si nu s-a asigurat ca poate vira in siguranta, manevra facuta in ultimul moment
  – cel aflat in depasire deoarece a circulat cu viteza excesiva in localitate (cel mai probabil o comuna), limita fiind de 50km/h

  Gogaie says:

  Si-a meritat amenda, nu a respectat distanta de siguranta. Toti tupeistii se plang degeaba de amenzi de viteza, precum acest domn, le merita. Circulati naibii mai incet si lasati smecheria si graba.

Adaugă un comentariu