Semaforul intermitent de dreapta nu înseamnă ceea ce crezi. Greșeala pe care o fac mulți șoferi

Semaforul intermitent de dreapta a fost introdus în numeroase intersecții cu scopul de a fluidiza traficul, dar majoritatea șoferilor au o concepție eronată despre semnificația sa, despre obligațiile pe care lumina verde le impune. Văzând că banda întâi este ocupată de mașini care nu urmează să vireze dreapta, șoferii din spatele lor claxonează insistent, convinși că primii încalcă legea și că trebuie să se dea la o parte. După cum vom vedea, semaforul intermitent de dreapta nu îi obligă pe conducători să elibereze banda de dreapta.

Modul în care trebuie să ne comportăm în trafic la întâlnirea unui semafor intermitent de dreapta este descris în Ordonanța de urgență nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, Art. 59 (4): „Când un semafor cu trei culori are o lumină verde intermitentă suplimentară, montată la același nivel cu lumina verde normală a semaforului, sub forma unei săgeți verzi pe fond negru, cu vârful spre dreapta, aprinderea acesteia semnifică permisiunea pentru vehicule de a-și continua drumul în direcția indicată de săgeată, indiferent de culoarea semaforului electric, cu condiția acordării priorității de trecere vehiculelor și pietonilor care au drept de circulație‘.

Această ultimă frază nu se referă doar la acordarea priorității autoturismelor aflate în intersecție, ci și celor care așteaptă regulamentar la semafor pe banda I. Dacă marcajul atribuit primei benzi permite și deplasarea în direcția înainte, conducătorii auto au dreptul de o folosi. În plus, aceștia nu pot porni de pe loc decât în momentul în care semaforul devine verde pentru direcția înainte.

Nicolae Istrat, examinator auto atestat de DRPCIV, a detaliat acest pasaj legislativ într-un interviu acordat publicației Adevărul:

Acest semafor adiţional intră în funcţiune când semaforul de bază este pe culoarea roşie. Normal, în acest caz traficul este oprit. În anumite momente, când traficul este mai rarefiat, nu este aglomerat, semaforul intermitent permite pătrunderea în intersecţie cu viraj spre dreapta, chiar dacă semaforul de bază ne arată culoarea roşie’, explică Istrat.

Până în acest punct, totul este clar. Totuși, dacă un șofer a ocupat banda I fără intenția de a vira dreapta, este acesta obligat să elibereze calea celor din spatele său, care vor să efectueze virajul? După cum explică Nicolae Istrat, semaforul intermitent de dreapta NU îi obligă să facă acest lucru: „Asta nu înseamnă că cei aflaţi pe banda unu de circulaţie sunt obligaţi să elibereze banda de circulaţie, să dea liber celor care vor să vireze la dreapta. Când ne deplasăm în direcţia înainte avem dreptul să ocupăm oricare dintre benzile de circulaţie, cu excepţia situaţiei în care este prevăzut altfel prin marcaje sau indicatoare. Aşadar, avem dreptul să ocupăm banda 1 dacă vrem să mergem înainte! Ne punem în mişcare când semaforul de bază de arată culoarea verde‘.

Semaforul intermitent de dreapta – Excepția de la regulă

 

Citește și:

Un șofer băut a leșinat în timp ce sufla în etilotest, pe autostrada A3

Cele mai bune sisteme de infotainment din industria auto, potrivit șoferilor

Șoferii moldoveni prinși băuți la volan trebuie să spele cadavre la morgă

Mesajul dur al unei agente de poliție, grav accidentată la datorie

Cel mai rapid SUV pe gheață

Utilaje Lamborghini de 200.000 de Euro, furate dintr-o fabrică din România

Ora de Educație Rutieră la Liceu: Zece instituții au fost vizitate în prima fază a proiectului

 

Fostul agent al Poliției Rutiere Timiș precizează, totuși, o excepție de la regulă: dacă banda I este destinată exclusiv virajului la dreapta, șoferii nu au voie să oprească pe aceasta cu intenția de a se deplasa în direcția înainte. În această situație, este justificată frustrarea conducătorilor din spate, care vor să vireze dreapta, conform luminii intermitente a semaforului.

Nu în ultimul rând, Nicolae Istrat amintește faptul că circulația trebuie să se desfășoare pe banda întâi, de fiecare dată când traficul permite acest lucru: „Gradul de ocuparea a benzilor de circulaţie trebuie să scadă, pornind de la bordură, axul drumului, şi nu invers, cum – din păcate – întâlnim de multe ori în traficul nostru‘.

Această regulă este prevăzută în aceeași Ordonanță 195/2002, la Art. 42: „Când circulația se desfășoară pe două sau mai multe benzi pe sens, acestea se folosesc de către conducătorii de vehicule în funcție de intensitatea traficului și viteza de deplasare, având obligația să revină pe prima bandă ori de câte ori acest lucru este posibil, dacă aceasta nu este destinată vehiculelor lente sau transportului public de persoane‘.

 

Sursa foto: Facebook/Primăria Constanța

Adaugă un comentariu