Alt mod de a aduce informații în raza vizuală a șoferului: Ford studiază faruri capabile de proiecții grafice pe drum.

Farurile au evoluat enorm în ultimele decenii, trecând de la anacronicul bec cu incandescență la lămpi halogen, lumină cu descărcare în gaze (xenon), LED-uri și, în fine, LED-uri cu sistem matrix. Mai nou, cei de la Ford s-au gândit să le dea și o funcție suplimentară, pe lângă tradiționala iluminare: proiecția de indicații pe asfalt.

Pentru că automobilele avansate dispun deja de funcții de recunoaștere a semnelor de circulație și de sisteme de navigație, informațiile furnizate de acestea ar putea fi preluate de un sistem inteligent de gestionare a farurilor care să le proiecteze apoi pe drum, chiar în câmpul vizual al conducătorului.

Dacă se va obține o bună acuratețe și sincronizare a imaginilor de pe teren cu deplasarea mașinii (proiectarea târzie ar fi derutantă), această facilitate ar putea constitui o alternativă convingătoare la deja cunoscutele sisteme HUD (Head-Up Display – ele proiectează informații virtuale pe parbriz).

Alte idei interesante legate de aceste faruri: ar fi posibilă inclusiv proiectarea unor treceri pentru pietoni sau alte marcaje rutiere (utile acolo unde acestea s-au șters), proiectarea traiectoriei în care se va desfășura manevrarea unei mașini late într-o zonă cu spațiu limitat sau traiectoria de urmat pentru depășirea unui biciclist.

taguri
Adaugă un comentariu

Articole similare