Apare decontarea directă la RCA. Ce alte drepturi și obligații vor avea șoferii

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) va vota astăzi o normă importantă în privința polițelor de răspundere civilă auto (RCA), aceasta reieșind după mai multe discuții cu firmele de asigurare, service-urile auto și transportatori.

 

Adoptarea normei vine în contextul mai multor scandaluri pe piața RCA în ultimii ani, după ce Astra Asigurări și Carpatica, două dintre cele mai mari companii de profil au intrat în faliment, iar transportatorii au protestat de mai multe ori ca urmare a creșterii necontrolate a tarifelor.

Cristian Muntean, președintele Asociației Societăților de Service Auto Independente (ASSAI) spune că norma are două paliere: unul legat de subscriere, adică beneficiile sau costurile pe care un asigurat le are în România, și o alta legată de despăgubiri.

Decontarea directă pentru RCA

‘Cea mai importantă este decontarea directă. Adică dacă eu am asigurare RCA și cineva imi lovește mașina, eu pot să îmi repar autoturismul pe asigurarea mea, iar asigurătorul se va îndrepta asupra firmei de asigurări a celui vinovat. Este un sistem opțional și se plătește separat. Adică se plătește o taxă suplimentară la momentul semnării poliței, o dată pe an’, a afirmat Muntean pentru Libertatea.

Aceste tarife suplimentare sunt astfel: 170 de lei pentru autoturisme, pentru motociclete este de 50 de lei, autoutilitare – 240 de lei, camioane – 920 de lei, autocare – 340 de lei, autobuze urbane – 660 de lei, remorci – 50 de lei, tramvaie și troleibuze – 550 de lei.

Astfel, cine nu dorește să își bată capul cu asigurarea celuilalt, poate plăti anual acest serviciu suplimentar și își poate repara mașina pe propria asigurare.

‘Din punctul meu de vedere, pentru persoane fizice este un preț cam mare. Având în vedere că tariful mediu este de circa 600-650 de lei în România, asta înseamnă cam 25-28%. În alte state este de 10%. Nu cred că vor apela prea mulți cetățeni la el’, spune Muntean.

 

Citește mai multe despre acest subiect pe libertatea.ro

Adaugă un comentariu