Atenţie cum îţi asiguri maşina: poliţa RCA pe 6 luni sau un an?

Majoritatea şoferilor români încheie poliţe de asigurare de răspundere civilă auto (RCA), pe şase luni pentru că plătesc mai puţin. Aparent, însă, pentru că de fapt poliţa pe 6 luni este mai scumpă prin comparaţie cu preţul unei poliţe încheiate pe an.

Potrivit datelor oferite de Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF), preţul mediu al unei poliţe de asigurare RCA pe un an a fost, în perioada analizată, de 457 de lei pentru persoane fizice, aceastră primă medie rezultând din împărţirea volumului primelor brute subscrise aferente contractelor pe un an la numărul de contracte pe un an.

ASF a calculat şi prima medie anualizată aferentă contractelor pe şase luni, calculată tot aşa. A reieşit 611 lei. Aşadar, cine a încheiat două poliţe RCA consecutive, fiecare pe şase luni, a plătit 611 lei, în medie, cu 33% mai mult decât dacă ar fi încheiat o singură poliţă, pe un an.

În primele nouă luni ale anului 2016, erau în vigoare circa 6 milioane de contracte RCA încheiate de asigurători cu persoane fizice, potrivit datelor Autorităţii pentru Supraveghere Financiară (ASF). Dintre acestea, 3,2 milioane de contracte, adică peste 53%, erau încheiate pe o perioadă de şase luni, şi doar 2,1 milioane, adică 35%, pe o perioadă de un an. Restul, adică nu mai puţin de 671.000 de contracte sunt încheiate chiar pe o lună, asta în condiţiile în care această opţiune a apărut abia în primăvara anului trecut, deci, dacă aveau mai mult timp la dispoziţie, probabil că şoferii români încheiau şi mai multe astfel de poliţe.

Sursa: Economica.net

Citeşte şi Noua lege RCA aduce schimbări majore pentru șoferii din România

Adaugă un comentariu