Autostrăzi cu taxă în România: Cât va costa să mergi 100 de kilometri?

România ar putea avea autostrăzi cu taxă. Înainte să vă bucurați, aflați că nu este vorba neapărat și de autostrăzi noi, ci de impunerea unor taxe pe unele dintre autostrăzile existente și pe segmentele care vor fi construite în completarea acestora.

În cursul acestei săptămâni, Guvernul României a adoptat studiul de fundamentare care vizează autostrada Ploiești-Brașov. Da, încă suntem la faza de studii, dar acum este vorba despre proiectarea și construcția acestei autostrăzi în parteneriat public privat.

Decizia de construcție a autostrăzii în regim public-privat este motivul pentru care ar putea fi introdusă o taxă pentru folosirea respectivului segment de drum. Pentru cei 100 de kilometri ai autostrăzii așteptate și promise încă din anii 90, autoritățile vor să ceară o taxă de aproximativ 34 de lei.

Citește și:

Rovinieta 2018: Cine sunt cei care nu trebuie să o plătească?

Video: Un şofer merge pe contrasens pe noua autostradă Aiud-Turda

Costă 5 milioane de euro și toate unitățile sunt vândute

RAR vrea să ofere cazierul oricărei mașini printr-un SMS

Război total mașinilor cu volan pe dreapta. Cât te costă să muți volanul pe stânga?

 

Anul 2019 ar putea aduce prima asemenea taxă, iar segmentul București-Ploiești ar urma să coste aproximativ 20 de lei pentru a putea fi parcurs pe un sens. Practic, pe lângă faptul că drumul ar putea fi mai lung decât pe DN1, șoferii ar urma să plătească și 20 de lei pentru a-l parcurge, totul pentru privilegiul de a nu trece prin localități și pentru a avea ocazia de a rula cu 130 km/h.

Proiectul de autostrăzi cu taxă este doar o propunere în acest moment, dar această variantă a fost vehiculată în repetate rânduri în anii trecuți, însă nu s-a materializat. Am avut o taxă de 50 de bani pe litru introdusă în prețul carburanților sub pretextul finanțării construcției de autostrăzi, dar nici acelea nu au fost construite, iar taxa respectivă a fost eliminată ulterior din prețul carburanților.

    Gigi says:

    De unde ati scos voi sumele astea de 34 de lei pe 100 de km si 20 de lei pe 60 de km !?

Adaugă un comentariu