BMW Concept Z4: Design revoluționar pentru viitorul roadster al bavarezilor

BMW Concept Z4 este propunerea cu care bavarezii și-au propus să subjuge vizitatorii Concursului de Eleganță de la Pebble Beach (California). Judecând după cum arată acest concept, nu avem nicio îndoială că viitorul model de serie, pe care-l așteptăm în cursul anului viitor, va fi o sportivă autentică de o puritate dezarmantă.

Alegerea Pebble Beach ca eveniment de lansare nu este întâmplătoare: BMW a folosit și în trecut oportunitatea pe care o oferă un Concours d’Elegance. Sunt în principal concepte din categoria „Hommage, care aduc o contribuție aparte atmosferei unui eveniment dedicat automobilelor clasice.

Trendul pare însă să se schimbe anul acesta: am văzut la Villa d’Este conceptul viitorului BMW Seria 8, iar acum, la Pebble Beach, BMW ne propune o viziune asupra viitorului roadster Z4 pe care îl dezvoltă împreună cu Toyota.

BMW Concept Z4 prefigurează introducerea unui nou limbaj de design al mărcii bavareze, cu linii care evocă modelele roadster clasice – ampatament lung, cu o siluetă alungită și un spate scurt. Partea frontală ne încântă cu tradiționala formă „nas de rechin, ornată cu o grilă „kidney mai îngustă, cu bare orientate vertical, o evocare a grilei funcționale a roadsterelor clasice BMW, cu este 328 Mille Miglia.

Față de modelul anterior, capota motorului a fost desenată mai scurt, consolele fiind, de asemenea, scurt tăiate, pentru ca șoferul să fie poziționat mai aproape de centrul mașinii decât în cazul altor roadstere BMW. Cupolele din spatele scaunelor preiau și rolul rollbarurilor, oferind totodată un plus de dramatism.

BMW Concept Z4

„BMW Concept Z4 este o mașină de condus autentică – spune Adrian van Hooydonk, Senior Vice President BMW Group Design. „Reducerea întregului concept la esențialul absolut îi permite șoferului să guste toate ingredientele plăcerii automobilistice într-o puritate supremă. Este libertatea absolută pe patru roți, adaugă van Hooydonk.

Armonia dintre designul exterior și cel interior este evidentă, atât la nivelul formelor, cât și la cel al culorilor. Cea mai mare parte a interiorului adoptă culoarea caroseriei – denumită de BMW „Energetic Orange. În același timp, accentul pus pe experiența de condus este scos în evidență prin culoarea contrastantă a postului de conducere – scaunul șoferului, panourile de uși și planșa de bord sunt de culoare neagră.

BMW Concept Z4

Panoul de instrumente și cel al sistemului de infotainment sunt acum poziționate la aceeași înălțime și foarte apropiate unul de celălalt, formând un cluster funcțional perfect integrat în structura planșei de bord. Informațiile afișate pe oricare dintre acestea pot fi personalizate prin intermediul interfeței tactile. Deasupra panoului de instrumente, Head-up Display-ul oferă informațiile-cheie în câmpul de vizibilitate al șoferului.

Nu există în acest moment detalii tehnice despre viitorul model de serie, dar știm că acesta va fi construit pe o platformă tehnologică dezvoltată în comun de BMW și Toyota. Împărțirea rolurilor între cei doi producători înseamnă că fratele roadsterului BMW Z4 va fi un coupé, care este foarte probabil să se numească Toyota Supra. În ceea ce privește motorizările, așteptăm unități turbo pe benzină, cu patru și șase cilindri în linie, de 2,0 litri, respectiv 3,0 litri. Modelul de intrare în gamă va avea tracțiune spate și o putere de aproximativ 200 CP.

Adaugă un comentariu