Brokeri vs. asiguratori: Șoferii români plătesc cu 50% mai mult pentru RCA din cauza nerespectării sistemului bonus/malus

Prețurile RCA-ului continuă să fie în centrul atenției. Creșterea prețului din ultimele luni, dar și diferențele solicitate de brokeri pentru aceleași companii de asigurări a dus la demararea unei cercetări de piață.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a inițiat această cercetare și a simulat achiziția unor polițe RCA de la diverși brokeri pentru aceleași companii de asigurări. Rezultatul obținut este unul de-a dreptul îngrijorător. Șoferii ajung să plătească cu până la 50% mai mult pentru polițele RCA din cauza nerespectării sistemului bonus/malus.

Din păcate, ASF nu a reușit să identifice unde este problema. Reprezentanții Autorității nu știu dacă nerespectarea sistemului bonus/malus aparține asiguratorilor sau brokerilor.

Citește și: UNTRR: RCA-ul pentru un Logan ar putea ajunge la 1.000 de euro

După cum deja știți, acest sistem a fost introdus în 2010. Prin intermediul acestuia, șoferii fără daune plătesc o poliță RCA mai ieftină, în timp ce conducătorii auto cu daune sunt nevoiți să achite mai mult pentru asigurarea obligatorie.

Cât despre lege, ea precizează că prețul poliței RCA trebuie să fie același la o companie de asigurări indiferent de brokerul de la care o achiziționezi.

Via | Profit