Care a fost prima mașină dotată cu faruri cu Xenon?

Este o obișnuință a mașinilor din ziua de azi să aibă printre opțiuni farurile cu xenon. Totuși, care a fost prima mașină dotată cu astfel de lumini?

Farurile cu xenon au fost introduse pentru prima oară în industria auto în anul 1991 pe modelul BMW 750i. La vremea respectivă, lumina produsă de farurile cu xenon era privită ca fiind viitorul în automobilism, cu atât mai mult cu cât trecuseră aproape 100 de ani de când Cadillac devenea primul producător care ofera lumini electrice cu două faze, în anul 1917. Și inginerii nu se înșelau.

În 1991, farurile cu xenon erau introduse de BMW numai pentru faza scurtă, iar pentru faza lungă rămâneau becurile cu halogen. Ulterior, invenția bavarezilor a fost preluată și îmbunătățită și de alți producători.

Ce sunt farurile cu xenon?

Farurile cu xenon se bazează pe principiul descarcării gazoase, unde o undă de lumina este creată între doi electrozi situați într-un tub de sticlă umplut cu saruri metalice și gaz în formă inertă.  Aceasta tehnologie permite creșterea cu luminozității de trei ori în comparatie cu becurile cu halogen.

Xenon211008

Adaugă un comentariu