Ce-și amintesc azi muncitorii care au lucrat la construcția Autostrăzii București-Pitești?

Autostrada București-Pitești a fost prima autostradă din țara noastră. Construcția ei a început pe data de 4 februarie 1967. În 1972, după cinci ani, drumul era finalizat în întregime.

Dumitru Antonescu a fost unul dintre tinerii care au participat la construirea autostrăzii. În anul 1972 avea doar 25 de ani.

Cum va arăta Autostrada Centură a Bucureștiului, proiectul menit să salveze Capitala

“M-a atras din prima proiectul ăsta, era ca o provocare. Vă daţi seama cum suna: prima autostradă din România! Salariul era şi el unul bun pentru acele vremuri, plus că aveai condiţii de lucru neaşteptat de bune şi tehnologii pe măsură. Aveam o masă caldă şi transportul asigurat şi simţeam că muncesc într-o echipă. Oamenii aveau entuziasm”, și-a amintit bărbatul pentru Adevarul.

Incredibil! Cum se fură la pompele din România când angajatul benzinăriei îi spune șoferului: Pot să vă ajut?’

Când va intra în vigoare NOUA TAXĂ! Într-un fel sau altul, TOȚI O VOM PLĂTI!

Acesta a adăugat: “Pe şantierul autostrăzii au fost utilizate staţii automate de preparare a asfaltului, combine de stabilizare a fundaţiilor, dar şi echipament electronic de control al diferitelor faze ale proceselor tehnologice. Toată lumea lucra cu spor, nu era ca acum, când vezi atâţia muncitori lenevind pe şantiere când ei ar trebui să muncească”.

Ceaușescu voia 3200 de kilometri de autostradă. Cum ar fi arătat România azi?

Dictatorul Nicolae Ceaușescu avea în plan construcția a 3200 de kilometri de autostradă. Din păcate, până la Revoluție a construit doar 113 kilometri, 96 de kilometri pe ruta Bucureşti-Piteşti, respectiv 18 kilometri pe ruta Feteşti-Cernavodă.

În perioada 1967-1969 au fost de altfel şi întocmite primele proiecte privind o reţea de autostrăzi cu o lungime cumulată de circa 3.200 de kilometri. Astfel, la dispoziția dicatorului a fost pusă și o hartă care arăta cum ar fi fost legate marile orașe ale României ca Brașov, Iași, Timișoara, Suceava, Arad, Buzău, Focșani, Sibiu, Pitești etc.

Adaugă un comentariu