Ce vor face mașinile autonome dacă vor fi puse în fața unor situații limită: vor lovi un om sau o altă mașină plină?

Viitorul automobilistic se îndreaptă cu repeziciune spre mașinile autonome. E clar că acestea vor face parte din viața noastră, dar odată cu apariția lor vin totodată și problemele de etică. Cum vor “gândi” acestea în situații limită?

Un studiu intutulat “Vehiculele autonome au nevoie de etică experimentală”, discutat în revista americană MIT Technology Review, atrage atenția asupra problemelor de etică ale automobilelor.

“Unele situații vor obliga vehiculele autonome să aleagă cel mai mic rău. Spre exemplu, să dea peste un pieton pe drum sau peste unul aflat pe trotuar. Sau să aleagă dacă să lovească un grup de pietoni sau să sacrifice propriul pasager izbindu-se de un zid. Este o provocare formidabilă să definești algoritmii care vor ghida vehiculele autonome în astfel de dileme morale. În particular, acești algoritmi morali vor trebui să țină seama de trei obiective posibil incompatibile: comportamentul mașinilor să fie consecvent, să nu provoace indignarea publică și nu descurajeze cumpărătorii”, se specifică în cercetarea cu pricina citată de Agerpres.

Cercetătorii Jean-Francois Bonnefon, Azim Shariff și Iyad Rahwan de la Școala de Economie din Toulouse au publicat un alt studiu prin care arată că oamenii sunt de acord ca automobilele autonome să fie “programate pentru a minimiza numărul morților în cazul unei vătămări inevitabile”.

Tu ce părere ai?