Cele mai importante modificari ale noului Cod Rutier

Codul Rutier a suferit o noua modificare operata printr-o ordonanta a Guvernului, publicata recent in Monitorul Oficial. Conform colegilor de la Avocatnet.ro, aceasta este deja in vigoare si vine cu o serie de modificari importante.

Una dintre modificarile cu care noul Cod Rutier vine face referire la centurile de siguranta. Astfel, incepand cu 28 septembrie 2014, va fi interzis transportul copiilor in varsta de pana la 3 ani in autovehicule care nu sunt echipate cu sistem de siguranta.

Astfel, soferii vor avea obligatia sa se asigure ca, pe timpul conducerii vehiculului, minorii poarta centurile de siguranta sau sunt transportati numai in dispozitive de fixare in scaune pentru copii omologate.

Este vorba despre scaune speciale prevazute cu sisteme de fixare si asigurare gandite pentru confortul si siguranta celui mic.

“Copiii cu varsta de peste 3 ani, avand o inaltime de pana la 150 cm, pot fi transportati in autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranta doar daca ocupa, pe timpul transportului, orice alt loc decat cel de pe scaunul din fata”, se mai arata in OG nr.21/2014.

Soferii care nu se vor asigura ca persoanele minore poarta centuri de siguranta sau sunt transportate in dispozitive de fixare in scaune pentru copii omologate vor primi 3 puncte de penalizare.

Exceptie de la aceasta regula vor face autovehiculele destinate transportului public de persoane, precum si taxiurile, daca in acestea din urma ocupa orice alt loc decat cel de pe scaunul din fata.

 

Recoltarea probelor biologice

O alta modifciare a Codului Rutier consta in posibilitatea recoltarilor probelor biologice in ambulanta sau in autospeciala apartinand Serviciului mobil de urgenta. In prezent, de recoltarea probelor biologice se ocupau doar unitatile de asistenta mediale autorizate si cele medico-legale.

In urma acestei modificari, probele vor fi recoltate mult mai rapid, iar rezultatele vor fi si mai aproape de adevar.

Recuperarea permisului auto anulat

Ultima modificare importanta cu care ne confruntam consta in posibilitatea de recuperare a permisului anulat in baza unei hotarari judecatoresti definitive. Astfel, cei care aveau permisul de conducere anulat pentru o fapta care nu mai este prevazuta de legea penala pot merge la examen pentru obtinerea unui carnet nou.

Via | Avocatnet.ro

 

Adaugă un comentariu