Coronavirus: unde poți merge cu mașina, ce completezi în declarație, ce faci cu permisul expirat

Unde poți merge cu mașina, ce completezi în declarația pe propria răspundere, ce faci dacă ți-a expirat permisul sau trebuie efectuezi Inspecția Tehnică Periodică (ITP)?

Reglementarea circulației autoturismelor în timpul pandemiei de coronavirus este stabilită prin intermediul ordonanțelor militare emise de autorități. Aceste ordonanțe au modificat în mai multe etape modul în care putem să folosim autoturismele pentru deplasare.

Coronavirus: unde poți merge cu mașina, ce completezi în declarație, ce faci cu permisul expirat

Pentru a limita efectele pandemiei de Covid-19 autoritățile au încercat să limiteze la maxim deplasările persoanelor și au impus reguli stricte. Știm deja că Poliția Română este în topul instituțiilor europene când vine vorba de dat amenzi, astfel că trebuie să știm exact în ce condiții ne putem deplasa.

Pot să merg cu mașina la locul de muncă? Ce acte trebuie să am la mine?

Pentru deplasarea cu autoturismul personal spre serviciu şoferii trebuie să aibă toate actele necesare ca şi până acum (permis, talon, RCA) şi adeverinţa eliberată de angajator.

Pot să-mi duc soția/soțul cu mașina la serviciu?

Acest lucru se poate întâmpla doar dacă nu există mijloace de transport în comun sau dacă deplasarea la locul de muncă ar presupune schimbarea mai multor mijloace de transport în comun sau un timp de așteptare mai mare.

Dacă de la locul de muncă merg cu maşina şi la cumpărături cum trebuie să procedez?

În acest caz pe lângă adeverinţa de la angajator şoferii trebuie să aibă asupra lor şi declaraţia pe propria răspundere completată cu datele corespunzătoare.

Pot merge la serviciu cu maşina , în această perioadă, şi persoanele care fac naveta?

Actul normativ stipulează că este permisă deplasarea între locuință și locul de muncă. Nu se face mențiunea că localitatea în care se defășoară activitatea profesională trebuie să fie aceeași cu cea de domiciliu.

Am un teren agricol sau o casă în altă localitate: pot să mă deplasez cu maşina până acolo?

Da – este permisă deplasarea dacă motivul este completat corespunzător în declaraţia pe propria răspundere.

Iubita mea stă într-un alt cartier. Pot să mă duc cu maşina să o văd?

În acest caz avem o veste proastă: răspunsul este nu pentru că nu se încadrează la nicio categorie stipulată prin ordonanţele de ugenţă.

Eu locuiesc în București și intenționez să mă deplasez cu maşina la Bacău, unde sunt părinții mei, pentru a le duce alimente. Am voie să fac acest lucru?

În conformitate cu Ordonanțele Militare nr. 3 și nr. 4, este permisă deplasarea persoanelor pentru motive justificate, precum asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, care nu se pot aproviziona sau gospodări singure.

 

Aș dori să părăsesc locuința actuală din jud. X împreună cu prietena mea și să mergem, cu mașina personală, la adresa de domiciliu din buletin, respectiv din jud. Y, deoarece în Jud. X numărul cazurilor de persoane ce au fost confirmate cu COVID-19 este mult mai mare față de cel din Jud. Y. Intenționăm să intrăm în autoizolare la domiciliul din Y, împreună cu familia. Putem face aceasta deplasare?

În Ordonanța Militară numărul 3 nu este prevăzut faptul că cetățenii trebuie să rămână la adresa de domiciliu, ci la o locație indicată de ei, cu respectarea prevederilor legale și a restricțiilor impuse. Astfel, precizăm că este permisă inclusiv deplasarea cu familia în altă zona, dacă persoanele dețin acolo o casă care le oferă condiții mai bune, pentru a rămâne în respectiva localitate.

 

Coronavirus: Am probleme cu maşina şi trebuie să merg la service. Este permisă deplasarea în acest caz?

Este permisă circulația în afara locuinței/gospodăriei pentru achiziţionarea de piese de schimb pentru autovehicule și pentru deplasarea la un centru service de reparații auto. În acest caz este nevoie pe lângă actele uzuale şi de declaraţia pe propria răspundere completată corespunzător. Totuşi, în ordonanţa care reglementează acest lucru nu se specifică dacă şoferii trecuţi de 65 de ani se pot deplasa oricând sau doar în intervalul 11.00 – 13.00.

Pot să ma deplasez pentru cumpărarea unei maşini la un dealer?

Da – este permisă circulația în afara locuinței/gospodăriei pentru achiziția de autovehicule. Şi în acest caz este nevoie de declaraţia pe propria răspundere.

Vreau să-mi schimb anvelopele de iarnă cu cele de vară  – am voie să mă deplasez pentru acest lucru?

Şi în acest caz este permisă deplasarea cu condiţia completării declaraţiei pe propria răspundere şi indicarea zonei de deplasare.

Pot să merg cu maşina la spălătorie?

Şi în acest caz răspunsul este afirmativ dacă se respectă prevederile stabilite prin ordonanţele militare.

Îmi expiră Inspecția Tehnică Periodică (ITP) a mașinii. Se prelungește valabilitatea acestuia sau trebuie să merg să îl fac?

 

Răspuns: Nu se prelungește valabilitatea ITP-ului, conform deciziei Registrului Auto Român. Deplasarea pentru efectuarea verificării ITP la stațiile agreate se poate realiza, fiind considerată activitate pentru acoperirea necesităților de bază ale persoanelor, situație prevăzută la punctul 2 al declarației pe proprie răspundere.

 

Coronavirus: Mi-e expirat permisul auto. Ce fac în această situaţie?

Valabilitatea documentelor emise de Inspectoratul General al Poliţiei Române, Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, respectiv de serviciile publice comunitare de evidenţă a persoanelor aflate în coordonarea metodologică a MAI, Inspectoratului General pentru Imigrări se prelungeşte până la încetarea stării de urgenţă şi sunt recunoscute de autorităţi pe teritoriul României. Astfel şoferii aflaţi în această situaţie vor avea la dispoziţie 90 de zile de preschimbare a actelor respective, după încetarea stării de urgenţă

Mi-a expirat asigurarea RCA. Se prelungește valabilitatea acesteia? Dacă nu, pot să ies din casă să-mi fac o asigurare?

Răspuns: Nu se prelungește valabilitatea asigurării RCA. Aceasta poate fi achiziționată și online. Din acest motiv, deplasarea pentru a ridica polița RCA NU poate fi considerată urgență și NU este un motiv care poate fi considerat situație de urgență ori pentru asigurarea nevoilor persoanei.

Unde găsesc declaraţia pe propria răspundere şi cum o completez

Declarația pe proprie răspundere și adeverințele de angajator pot fi completate și online, prin intermediu unui formular electronic, a anunțat Grupul de Comunicare Strategică. Acest model de declarație pe propria răspundere este accesibil pe pagina stirioficiale.rodar și pe formular.sts.ro.

Pentru a merge la un service, pentru efectuarea ITP, pentru deplasarea la spălătoria auto trebuie să completăm această declarație pe propria răspundere și să trecem drept motiv pentru deplasare punctul al doilea: asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor.

Declarația pe proprie răspundere poate fi redactată integral de mână cu preluarea tuturor elementelor din modelul declarației pe proprie răspundere pus la dispoziție.

    Dance Traian says:

    Si cine poate spune cum fac eu ITP-ul in 2 ore (de la 11 la 13) fiind trecut de 65 ani. Astia care ne conduc dau legi doar sa se afle in treaba nu sa sprijine sau sa ajute populatia.Vai si-amar.

    Ciobanasu Paul says:

    M-am mutat definitiv în altă localitate (la circa 320 km.), dar nu mi-am luat mobila și alte bunuri strict necesare la noua locuință. Am dreptul să mă deplasez la vechea locuință pentru a le recupera? Menționez că eu am peste 65 de ani, dar se poate deplasa soția și fiul meu.

    Mateescu says:

    Ultimul punct ma intereseaza. In articol se specifica “Declarația pe proprie răspundere poate fi redactată integral de mână cu preluarea tuturor elementelor din modelul declarației pe proprie răspundere pus la dispoziție.” Sa inteleg de aici ca trebuie sa copiez de mâna toate motivele insirate in declaratia pe proprie raspundere, chiar daca vreau sa cumpar medicamente sau mancare (punctul 2 din declaratie)?

    Lilă says:

    declaratia pe proprie raspundere nu este actualizata, deci induce in eroare!

    Victor says:

    Daca expira ITP la 8 mai si acum marinescu aflu in R.Moldova……daca vin in Romania o sa fiu obligat sa stau 14 lume in carantina ?

    victor says:

    Programarea la service ppentru cei peste 65 de ani este o problema majora. Service-ul are pauza de masa intre 12 si 13, sau sunt reparatii care nu se pot rezolva in acest interval de timp si deci nu te poti incadra si a treia situatie – nu te poti programa nicicum pentru a te incadra in acel interval 11-13. CE TREUIE FACUT? ARE VOIE SA MEARGA IN FUNCTIE DE PROGRAMARE SI CU DOVADA CA A FOST ROGRAMAT?
    Incercati sa dati un raspuns .Multumesc

    Stefan says:

    Cum fac itp-ul la o masina cu care este plecat fiul in afara tarii si e blocat acolo, pentru ca e restrictionata circulatia?

    Adrian says:

    Foarte inteligenta persoana care a debitat aceasta regula: nu poti sa iti duci sotia la servici cu masina decat daca nu poate merge cu transportul in comun! Ce este tampenia asta? Adica pentru ca acest virus sa nu raspandeasca nu pot merge sotul cu sotia in masina unde sunt in siguranta, ci sotia trebuie sa mearga cu alte zeci de persoane necunoscute, potential bolnave! Domnilor, chiar ne credeti tampiti, chiar credeti ca noi mai credem ca ne vreti binele? Incep abuzurile, pierderea libertatilor constoitutionale, dreptul la libera circulatie?

    Vasile marian says:

    Imd mi se expira perioada de suspendare a permisului. In cazul acesta ce este mai bn de facut sau cum as putea sa il ridic.

    Bogdan says:

    permis expirat și pierdut… cum procedez?

Adaugă un comentariu