De câte ori n-ai apăsat pe “avarii” fără să ai cu adevărat nevoie? Tu mai știi când spune legea să le folosești?

Folositul lămpilor de avarii fără să fie cu adevărat nevoie a devenit sport național. Mulți dintre șoferi au uitat când impune legea folosirea luminilor intermitente și apasă voluntar pe “triunghiul roșu” la fiecare staționare interzisă.

Toate mașinile sunt dotate pe bord cu un buton al cărui simbol este un triunghi roșu. La activarea acestuia se aprind intermitent lămpile de avarii.

Ce spune codul rutier despre “avarii”?

Conform codului rutier, folosirea luminilor se impune în următoarele situații: “Lămpile de avarii se folosesc când vehiculul este imobilizat involuntar pe partea carosabilă sau când vehiculul se deplaseaza foarte lent și/sau constituie el însuși un pericol pentru ceilalți participanți la trafic, când autovehiculul sau tramvaiul este remorcat”.

Cum se folosesc avariile în Occident?

Pe lângă situațiile legale când acest lucru o impune, în străinătate, atunci când există un eveniment neplăcut în faţă (un blocaj sau un accident), șoferii aprind luminile de avarie pentru a-i atenționa pe cei din spate că sunt staționați. Acest obicei a început să fie preluat și de conducătorii auto mioritici.

Vezi aici imagini din traficul mioritic!

Adaugă un comentariu

Articole similare