Documentarul ”colectiv” a debutat la Veneția. Urmează Toronto

Documentarul colectiv’, prima peliculă românească din această categorie selectată pentru Festivalul Internațional de Film de la Veneția, va rula și în fața publicului de la Festivalul Internațional de Film de la Toronto.

‘colectiv’ este un documentar realizat de Alexander Nanau care se concentrează pe incendiul din clubul din București în care a avut loc tragedia care a încheiat 64 de vieți și merge apoi pe culisele din lupta împotriva corupției care a încercat mușamalizarea lipsurilor din aparatul de stat românesc, care au devenit evidente în urma acestei tragedii.

Mai precis, Alexander Nanau a urmărit investigația realizată de echipa de jurnaliști condusă de Cătălin Tolontan. Echipa de filmare a urmărit îndeaproape familiile care au suferit după accident, dar și investigațiile realizate de echipa de jurnaliști ai Gazetei Sporturilor ori mandatul ministrului sănătății tehnocrat Vlad Voiculescu. 

Catalin Tolontan conduce acum echipele editoriale Libertatea si Gazeta Sporturilor. Investigațiile realizate de echipa de jurnaliști ai Gazetei Sporturilor s-au întins pe mai mult de 15 luni, iar realizatorii documentarului au fost în redacție pentru a surprinde clipe importante din procesul jurnalistic. Cătălin Tolontan își continuă munca de investigație alături de echipa Libertatea, iar împreună cu el sunt și toți colegii de la Gazeta Sporturilor.

Premiera filmului ‘colectiv’ a avut loc în data de 4 septembrie 2019 și la aceasta au fost prezenți atât protagoniștii din cadrul documentarului, cât și membrii echipei de producție. Pe lângă Alexander Nanau, îi amintim pe Antoaneta Opriș, Bianca Oana, Mihai Grecea, Cătălin Tolontan, Mirela Neag, Răzvan Luțac, Camelia Roiu, Vlad Voiculescu, Tedy Ursuleanu, Narcis și Mihaela Hogea.

Impresiile celor de mai sus despre pelicula ‘colectiv’ le găsiți în acest material realizat de colegii de la Libertatea.

Ediția 2019 a Festivalului de Film de la Toronto va demara în data de 5 septembrie 2019, iar peliculele vor rula până în 15 septembrie. Este cel mai mare festival de film din America de Nord și americanii de la Variety l-au descris drept ‘al doilea festival de film după cel de la Cannes’.

Ce au spus spectatorii după vizionarea documentarului ‘colectiv’.

Festivalurile unde va fi prezent documentarul ‘colectiv’:

După lansarea modială de la Veneția, filmul va avea premiera Nord-Americana la prestigiosul Festivalul de Film de la Toronto pe 6 septembrie în cadrul secțiunii Documentare. În Canada, proiecțiile sunt programate pe 6, 8 și 12 septembrie.

‘colectiv’ va rula și în cadrul Zurich Film Festival (ZFF), care va avea loc în perioada 26 septembrie – 6 octombrie, în acest moment, sunt programate 4 vizionari ale filmului: 28 și 29 septembrie, respectiv și 1 și 5 octombrie.

Filmul va merge în octombrie și la Festivalul de Film Jurnalistic și Politic al Clubului Presei din Washington, unde se va organiza o dezbatere.

Premiera în România a filmului „Colectiv’ va avea loc in noiembrie.

Adaugă un comentariu