Ceea ce crezi că vezi, nu o să primești: Lexus BEV Sport Concept arată foarte tentant, dar mai nimic altceva nu e precizat.

Adoptarea propulsiei electrice îi eliberează, practic, pe producătorii auto de constrângerile designului clasic. Înțelegem că Lexus BEV Sport Concept arată de bună voie ca un coupe-GT clasic, deși putea să arate oricum altfel. Ce se întâmplă, de fapt, aici?

Pe standurile recentului Salon Auto de la Tokyo s-au aflat destule concepte sau automobile amplu modificate care au aprins imaginația publicului, însă în legătură cu care expozanții nu s-au grăbit să dea detalii precise. De la un astfel de eveniment pleci, cumva, cu gustul unui show de magie specific circului: cee ace ai văzut e uimitor, dar ești total conștient că este rupt de realitate, cu alte cuvinte – că nu este poibil. Lexus BEV Sport Concept nu a fost la Tokyo, însă vine ca o prelungire spirituală a „efectului Tokyo'.

În ultimul timp Toyota (să nu uităm că marca Lexus ține de Toyota) a prezentat copleșitor de multe concept – despre unele s-a lămurit că vor avea transpunere realist-funcțională, altele vor fi fost doar factori de impresionare. Lexus BEV Sport Concept pare să facă parte dintr-un demers asemănător inițiat sub sigla Lexus.

Comunicatul oficial susține că designul lui Lexus BEV Sport Concept a fost elaborate astfel încât să facă legătura cu senzaționalul Lexus LFA. Asta este cea mai bună scuză pentru a adopta proporții ale caroseriei care sugerează că sub lunga capotă din față s-ar putea afla un motor V8 sau chiar V12. Cel puțin nouă, designul părții din față de amintește de McLaren. Câtuși de puțin nu vrem aici să-i mai blamăm pe cei de la Lexus pentru că s-au inspirat dintr-o sursă occidental (în fond, vremurile în care sedanul de lux al seriei LS arăta cam ca un Mercedes-Benz Clasa S contemporan au rămas de mult în urmă), considerăm că aici vedem opera unui discipol de arte marțiale care a început prin a-și imita maestrul și este acum pe cale să-l egaleze, eventual să-l depășească. Remarcabil efort din partea designerilor niponi, întins pe zeci de ani.

Privim liustrațiile cu Lexus BEV Sport Concept înfățișat pe circuit și cu greu ne imaginăm cum ar trece mașina prin fața noastră fără să fie însoțită de răgetul incisiv al unui V8 sau vocea plină și rotundă a unui V12. În principiu, nu ar trebui să se audă mare lucru – cât de deprimant! Referitor la partea tehnică a mașinii, Lexus s-a exprimat numai în termini ipotetici – asta, sincer, cam oricine poate să facă. Dotat un un pachet cuprinzător de baterii din noua generație solid-state, Lexus BEV Sport Concept ar putea să accelereze de la 0 la 100 km/h în ceva de ordinul a 2,0 s și să beneficieze de o autonomie de aproximativ 700 km. Nici măcar o vagă precizare despre puterea și configurația motoarelor cu care s-ar putea obține respectivele prestații.

Ca să nu sărim din teritoriul realității, adăugăm că Lexus BEV Sport Concept face parte din cea mai recentă serie de concepte a mărcii, alături de mai multe sedanuri, SUV-uri și modele sportive desenate pentru a materializa imaginea vizionară intitulată „Lexus Electrified'.

Adaugă un comentariu

Articole similare