Lightyear One – Mașina electrică solară cu autonomie de 725 km

Lightyear One, o mașină electrică alimentată cu energie solară, a fost prezentată astăzi sub formă de prototip. Oficialii start-up-ului responsabil pentru construirea ei promit că Lightyear One se va putea deplasa pe o distanță de 725 km dintr-o singură încărcare.

Totul a pornit de la un grup de studenți ai Universității Tehnice din Eindhoven (Olanda), care și-au demonstrat priceperea și ingeniozitatea în cadrul competiției World Solar Challenge. Pentru acel eveniment, au construit două mașini solare – Stella și Stella Lux -, care reușesc să producă mai multă energie decât consumă.

Practic, acelea au fost proiecte școlare, dar start-up-ul înființat de acești studenți ne prezintă acum prototipul unei mașini electrice solare care va ajunge pe șosele în viitorul apropiat.

 

Citește și:

ŢEPE URIAȘE cu maşini SECOND din Germania! Citeşte ca să nu plângi după BANI în arestul Poliţiei

CEA MAI TRISTĂ VESTE: Nu-l vom mai vedea vreodată pe Michael Schumacher!

Scene UIMITOARE: Operație pe inimă, pe marginea drumului pentru salvarea unui motociclist

Milioane de ŞOFERI fericiți! Se dă LEGE pentru ieftinirea benzinei! De când se aplică

Toţi ŞOFERII DE TIR trebuie să ştie: iată noul DISPOZITIV OBLIGATORIU din 15 iunie

 

Vehiculul promițător a fost dezvăluit astăzi, 25 iunie, la TheaterHangaar din Katwijk (Olanda). Directorul executiv și cofondatorul Lightyear, Lex Hoefsloot, anunță că această mașină solară va fi mult mai eficientă decât vehiculele electrice din prezent:

Pe de o parte, va avea o autonomie excepțională de 725 km (WLTP), cu ajutorul unei baterii relativ mici. Pe de altă parte, se poate încărca direct de la soare, mulțumită faptului că are un consum de energie redus, producând anual energie cât pentru 20.000 km de condus.

Mai mult decât atât, toate opțiunile de încărcare existente devin mai ușor de utilizat, pentru că obții mai multă autonomie cu aceeași cantitate de energie. Practic, încarci mult mai repede de la orice stație. Poți alimenta cât pentru 400 km în fiecare noapte, de la prize obișnuite de 230V. Este excelent pentru drumurile lungi, pentru că nu ai nevoie de infrastructură de încărcare‘.

Totuși, cum funcționează alimentarea cu energie solară atunci când mașina este parțial acoperită de umbră? Lex Hoefsloot asigură că nu va fi o problemă: „Spre deosebire de panourile solare convenționale, celulele noastre solare funcționează independent. Asta înseamnă că, deși acoperișul este parțial umbrit, celelalte celule continuă să colecteze în mod eficient energie solară. De fapt, celulele noastre solare produc cu 20% mai multă energie decât cele tradiționale‘.

Odată lansată în producție de serie, prețul de pornire al lui Lightyear One va fi de 149.000 de Euro (TVA inclus). Livrările sunt programate să debuteze în anul 2021, iar oficialii companiei anunță că primele 100 de unități au fost deja rezervate de clienți.

 

Sursa: electrek

Adaugă un comentariu