Mitul miturilor: trebuie să lași mașina să se încălzească înainte de a porni?

Există printre conducătorii auto o vorbă conform căreia automobilul ar trebui lăsat să se încălzească înainte de a pleca după ce motorul a fost oprit câteva ore.

Specialiștii spun că lucrurile nu stau deloc așa. Evident, cu excepția cazurilor în care mașina a fost fabricată înainte de vremurile noastre și nu are încă pompă de injecție electronică.

Potrivit Departamentului de Energie al SUA, majoritatea producătorilor recomandă să se plece de pe loc după aproximativ 30 de secunde de ralanti. În acest fel, motorul se va încălzi mai repede, ceea ce va permite mai puțin combustibil consumat și reducerea emisiilor. Cum se reduc emisiile? Experții canadieni au efectuat teste si au ajuns la concluzia ca motorul în mers se incalzeste mult mai repede datorita turatiilor mai ridicate fata de ralanti si a sarcinii la care este supus, iar asta inseamna ca și catalizatorul se încalzeste mai repede ajungând la temperatura optimă pentru a filtra noxele.

Foarte important de retinut este faptul ca perioada petrecuta pe loc cu motorul la ralanti poate fi prelungita usor in sezonul rece, cand este indicat sa stati mai mult de 30 de secunde inainte sa demarati. Dezaburirea parbrizului este un indicator bun al momentului în care ați putea să demarați .Oricum, nu ați fi putut să plecați de pe loc fără să aveți parbrizul dezaburit, așa că rămâneți la ralanti cu sistemul de dezaburire pornit până când aveți vizibilitate suficient de bună pentru conducere.

Totodata, odata ce ati plecat, trebuie sa aplicati progresiv acceleratia si sa schimbati treptele de viteza mai rapid decât ați face în mod normal. Acest lucru se face pentru a aduce motorul treptat la regimul de temperatură optim, dar este evident pentru toți că va dura mai mult decât în sezonul cald să realizați acest obiectiv.

Practic, indiferent de anotimp, trebuie să stați aproximativ un minut pe loc după pornirea motorului, adică suficient timp să vă asigurați că v-ați pus centura de siguranță și că ați setat destinația pe navigația telefonului dvs sau în meniul unității multimedia. Nu strică să vă reglați și temperatura dorită la bord și postul de radio sau playlist-ul preferat.

După ce ați îndeplinit toate acestea de mai sus, puteți demara într-un mod temperat și să apăsați accelerația cu blândețe până când veți ajunge la o turație suficient de mare încât să schimbați treapta de viteză, iar asta până când atingeți viteza dorită. Majoritatea autoturismelor moderne se vor încâlzi suficient de mult pentru a fi pregătite pentru un regim mai dinamic de conducere după aproximativ 15 minute de rulare în acest regim în sezonul cald, respectiv 25-30 de minute de rulare în stilul descris atunci când temperaturile exterioare sunt negative.

Evident, trebuie să adaptați aceste sfaturi la felul în care funcționează vehiculul pe care îl conduceți și la temperatura ambientală. La mai mult de -20 de grade Celsius, timpul de staționare pe loc ar trebui mărit, iar motorul dumneavoastră va atinge mai greu temperatura optimă pentru accelerări puternice.

Adaugă un comentariu