Nokia HERE a trezit interesul producătorilor germani de mașini

Nokia HERE, serviciul de hărți deținut de fostul lider al pieții de telefoane mobile, este de vânzare. Un consorțiu format din Audi, BMW și Mercedes își dorește achiziționarea hărților HD ale producătorului finlandez, acestea fiind esențiale pentru funcționarea mașinilor autonome.

Nokia a cheltuit pste 8 miliarde de dolari în 2007 pentru a cumpăra Navteq, liderul pieței de hărți digitale și principalul furnizor de hărți de înaltă definiție pentru industria auto și aeronautică. Acum, Nokia Here are o valoare de piață de numai 2 miliarde de dolari, dar hărțile sale sunt esențiale pentru dezvoltarea și operarea mașinilor autonome.

În aceste condiții, un consorțiu format din producătorii de mașini premium Audi, BMW și Mercedes-Benz și-a propus să oferteze pentru Nokia HERE. Demersul acestora va fi, însă, extrem de dificil, în condițiile în care hărțile finlandezilor sunt la mare căutare zilele acestea. Serviciul de taximetrie Uber și-a arătat interesul pentru hărțile Nokia, înaintând deja o ofertă de 3 miliarde. Apple ar putea fi un alt doritor, în condițiile în care propriile hărți nu au reușit să fie o alternativă serioasă la hărțile Google.

Producătorii auto nu își permit să piardă Nokia HERE, pentru că un eventual cumpărător din industria IT ar putea bloca accesul la hărțile devenite esențiale pentru dezvoltarea mașinilor autonome. În prezent, producătorii auto sunt cei mai importanți clienți ai Nokia HERE. Nu e mai puțin adevărat că aceștia nu pot concura cu giganții din industria IT, care dispun de resurse financiare mult mai vaste. Ca idee, Apple, cu o valoare de piață de 721 de miliarde de dolari, valorează mai mult decât Daimler, Volkswagen, Renault, PSA/Peugeot-Citroen, Fiat Chrysler, Ford Motor și General Motors luate împreună.

 

Adaugă un comentariu