Un alt oraș declară război motorizărilor diesel

Municipalitatea din Londra intenționează să elimine mașinile cu motoare diesel din oraș în viitorul apropiat. Pentru aceasta va folosi o metodă „stick&carrot’ care implică un bonus oferit la casarea unei mașini diesel de până la 3.500 de lire sterline.

Primarul din Londra, Sadiq Khan, a declara război motorizărilor diesel, pe care le consideră responsabile pentru cea mai importantă parte a poluării din capitala Marii Britanii. Pentru diminuarea poluării, Khan propune un program prin care posesorii de mașini cu motoare diesel primesc un bonus cuprins între 2.000 și 4.000 de lire sterline la casare.

Este, dacă vreți, un fel de program Rabla britanic, doar că nu pentru rable, ci pentru mașini cu motoare diesel. Scopul acestui program este înlocuirea acestora cu mașini nepoluante, preferabil echipate cu sisteme de propulsie electrice sau electrificate. Potrivit lui Sadiq Khan, este de neînțeles de ce se mai acordă stimulente pentru achiziția de mașini cu motoare diesel, în condițiile în care emisiile de NOx ale acestora sunt responsabile de 50.000 de decese anual și de pagube de 27,5 miliarde de lire sterline.

Bonusul acordat va fi de 3.500 de lire sterline în cazul în care se achiziționează o mașină cu punctaj ecologic ridicat, sau de 2.000 de lire sterline în cazul familiilor cu venituri reduse, care nu-ăi permit achiziționarea unei mașini noi și optează în schimb pentru o subvenție la transportul în comun.

 

Adaugă un comentariu