Povestea inventatorului orb al sistemului “Cruise Control”

Prescurtată CC (cruise control), opțiunea de pilot automat este un sistem tehnic montat la bordul unui autovehicul care asigură conducerea acestuia preluând unele dintre sarcinile șoferului, în special menținerea stabilității pe traseul prestabilit.

Cum a fost inventat senzorul de viteză?

Având la bază tehnologia folosită de James Watt la construirea locomotivelor, contorul a fost lansat de inventatorul american Ralph Teetor în anul 1945. Deranjat din cale afară că avocatul lui mărea viteza masinii și o incetinea in functie de ceea ce vorbea, acesta a pus la cale un sistem prin care automobilul să-și mențină viteza constantă.

Ralph Teetor era nevăzător de la vârsta de 5 ani, când își pierduse vederea în urma unui accident.  Asta nu l-a oprit pe american să inventeze cruise control. Inginerul american a brevetat invenția în 1955 și prima mașină cu noul sistem a fost Chrysler Imperial care a ieșit pe piață în 1958.

În ciuda brevetului însă, Ralph Teetor nu a reușit să aibă drepturi de autor pe invenția care a schimbat lumea automobilistică în următorii ani.

Adaugă un comentariu

Articole similare