Povestea inventatorului ștergătoarelor cu intermitență căruia nu i-a fost recunoscută realizarea

Nu toți inventatorii au parte de succesul dorit. Acesta este și cazul lui Bob Kearns, un american care nu a avut inițial niciun beneficiu pentru invenția sa: ștergătoarele cu intermitență.

În anul 1963, Robert Kearns, un profesor de automatizări din statul american Detroit, a prezentat primul sistem temporizat de ștergătoare. Acesta călătorea la volanul unui Ford Galaxie în anul 1962 când s-a confruntat cu o ploaie deasă. Atunci, americanului i-a venit ideea inventării unui dispozitiv care să miște ștergătoarele la un anumit interval.

Cine a inventat ștergătoarele?

Robert Kearns suferise totodată un accident care îi afectase vederea și a realizat că oamenii au un sistem similar de autocurățare cu ajutorul pleoapelor, care se închid și deschid la un anumit timp.

Astfel, invenția lui Kearns avea la bază un sistem de circuite electronice care le oferea ștergătoarelor posibilitatea de a acționa cu întreruperi. Cei de la Ford au decis să echipeze o parte din modele cu acest sistem, începând cu anul 1969, dar nu i-au fost recunoscute meritele lui Kearns.

Profesorul a decis câțiva ani mai târziu să dea în judecată producătorii auto care s-au folosit de invenția sa și judecătorii i-au dat dreptate. Americanul a primit în anul 1980 suma de 949 de milioane de dolari drept despăgubiri, echivalentul a 245 de milioane de dolari astăzi. Robert Kearns a murit în 2005, la vârsta de 78 de ani.

Foto: alchetron.com

Adaugă un comentariu