Prețurile carburanților au crescut puternic în ultima perioadă. Suntem liderul zonei la scumpiri

În ultima perioadă, din cauza cotațiilor produselor petroliere, carburanții s-au scumpit semnificativ pe teritoriul țării. În utlimele două săptămâni, prețul cerut pentru un litru de benzină sau motorină a depășit pragul de 5 lei.

Potrivit datelor oferite de Oil Bulletin (24 octombrie), prețul mediu al benzinei în România era de 5,13 lei/litru, în timp ce litrul de motorină costa, în medie, 5,09 lei. Prețurile sunt cu 1,7% mai mari pentru benzină, respectiv 1,6% mai mari pentru motorină față de media publicată de Oil Bulletin.

În acest context, România este liderul scumpirilor la carburanți în zona noastră. Spre exemplu, în Bulgaria, prețul benzinei s-a majorat cu 1,4%, în timp ce prețul motorinei a crescut doar cu 0,9 procente. În Cehia, scumpirile au fost de 0,4%, respectiv 0,5%. În Ungaria, prețul benzinei a rămas neschimbat, iar motorina s-a scumpit cu 0,4 procente. În Polonia s-au înregistrat scumpiri de 0,5%, repesctiv 0,8%.

Totodată, același raport scoate în evidență și faptul că scumpirile din România depășesc și media din Uniunea Europeană.

Via | Economica

Adaugă un comentariu