Analiză: cum a influențat pandemia prețurile carburanților

Pandemia de coronavirus (SARS-CoV-2) a afectat serios prețurile carburanților la nivel mondial. La pompă, un litru de combustibil a ajuns la cote istorice.

Totul se datorează scăderii prețului barilului de țiței, care a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii 17 ani. Momentul istoric s-a petrecut pe 1 aprilie, anul curent, atunci când un baril de țitei Brent valora doar 100 de lei. Conform valorilor înregistrate în ultimii cinci ani pe peco-online.ro, cel mai mare preț al barilului de petrol s-a înregistrat pe 4 octombrie 2018 la valoarea de 348 de lei.

De atunci și până în prezent, prețul barilului de țiței a înregistrat o valoare medie aproximativă de 250 de lei, însă prețul său a început să scadă vertiginos începând cu luna martie, atunci când Organizația Mondială a Sănătății a declarat Covid-19 ca fiind o pandemie.

Totuși, cum au fost influențate prețurile de pompă ale benzinei și motorinei?

Prețurile combustibililor din România continuă să scadă. La momentul scrierii articolului, un litru de benzină are un preț mediu la pompă de 4,56 de lei, în timp ce litrul de motorină înregistrează o valoare medie de 4,74 de lei.

Interesant este, că în ultimii cinci ani, acesta valori au fost chiar mai mici la începutul anului 2016 și în vara lui 2017. Minimul istoric pentru benzină s-a înregistrat în 22 februarie 2016, moment în care un litru valora în medie 4,53 lei. Tot în acea perioadă (31 ianuarie 2016), litrul de motorina înregistra minimul absolut din ultimii cinci ani cu 4,28 lei.

Adaugă un comentariu