Rabla 2019 ar putea primi doar mașinile cu ITP valabil

Programul Rabla 2019 ar putea primi o schimbare semnificativă față de predecesorii săi. Ideea nu este tocmai nouă, dar ar putea să aducă noi piedici pentru cei interesați să-și caseze mașina.

Ministerul Mediului a propus pentru discuție publică un proiect de ordin care să introducă o nouă condiție – mașinile casate prin programul Rabla ar trebui să aibă ITP valabil. În prezent, ITP-ul nu este un criteriu pentru programul de înnoire al parcului auto, dar este discutată de mai multă vreme posibilitatea aceasta.

În prezent, pentru a participa la Programul Rabla 2018, nu ai nevoie de itp valabil pentru a casa o mașină mai veche de opt ani. Celelalte obligații implică prezența unui motor, a unei cutii de viteze, a trenului de rulare, caroseriei, șasiului și a elementelor necesare gestionării funcțiilor electronice. Dacă mașina a avut catalizator din fabricație, acesta trebuie să fie instalat la momentul casării.

Măsura ar avea rolul să asigure faptul că vor fi casate vehicule cu drept de circulație și că vor fi eliminate de pe șosele mașinile care sunt folosite cu adevărat, nu cele care sunt într-o stare avansată de degradare și nu au mai fost conduse de ani de zile. Din păcate, proprietarii acestora ar putea fi nevoiți să le ducă la fier vechi sau să le vândă parcurilor de dezmembrări dacă acest proiect va primi modificările propuse.

Programul Rabla 2019 va avea o primă de casare în valoare de 6.500 de lei, iar mașina nouă pe care o veți putea cumpăra va trebui să abiă emisii maxime de 120 de grame de CO2 pe kilometru, cu 10 grame mai mici decât cele permise în ediția 2018 a programului.

Dacă achiziționați un automobil cu emisii de CO2 mai mici de 96 de grame pe kilometru, veți primi un ecobonus suplimentar de 1.000 de lei. În cazul unui automobil hibrid sau electric, acel ecobonus crește la 1.700 de lei. Practic, dacă vei casa o mașină mai veche de opt ani în 2019 și vei cumpăra o mașină hibridă sau electrică vei putea primi până la 9.200 de lei prin programul Rabla Clasic.

Mai există încă posibilitatea ecobonusului Rabla Plus, care vizează achiziția de automobile ecologice. În cazul acestora, este așteptată păstrarea valorii actuale a bonusului. Vorbim despre aproape 10.000 de euro pentru un autoturism electric, cel mai generos din întreaga Uniune Europeană. De notat faptul că încă nu au fost decise toate detaliile Programului Rabla 2019. Revenim cu detalii pe măsură ce progresează lucrările la noul program.

Poți să îți spui părerea despre proiect urmând instrucțiunile de aici.

Iată cel mai NOU model BMW!

O VEDETĂ și-a luat o SUPER MAȘINĂ! Este INCREDIBILĂ!

A venit SFÂRȘITUL pentru mașinile cu VOLANUL PE DREAPTA!

Șoferii vor fi în lacrimi! Ce se mai scumpește acum?

Încă o schimbare la ITP: Ce pățesc cei prinși cu ITP-ul expirat

Cum scapi de amendă dacă ai ITP-ul expirat

Adaugă un comentariu