Record pe Transfăgărășan: Mark Higgins vrea să cucerească muntele

Mark Higgins și Subaru of America țintesc un record pe Transfăgărășan. Pilotul va alerga cu un Subaru WRX pregătit de Prodrive pentru a stabili cel mai bun timp posibil pe un traseu de 82 de kilometri.

În vederea acestei încercări, DN7C va fi închis în perioada 9-11 iulie între ieșirea din Cârțișoara și barajul de la Vidraru. Evenimentul este sprijinit de Federația Română de Automobilism Sportiv și CNAIR, iar clujenii de la Napoca Rally Academy sunt partenerul tehnic în această încercare.

Transfăgărăşan, pe lista celor mai frumoase „vacanţe la volan’ din Europa. Vezi care e topul!

Până acum, nu există un record pe traseul de 82 de kilometri pe care vrea să îl parcurgă Higgins, însă au fost organizate în ultimii ani mai multe sesiuni prin care unii piloți au stabilit timpi de referință pe anumite secțiuni. Italianul Fabio Barone a venit în 2015 cu un Ferrari 458 Italia pentru a alerga de la Bâlea Cascadă la Bâlea Lac. La momentul respectiv, el a parcurs cei 13 kilometri ai traseului în 9 minute și 13 secunde.

Reportaj – Cu Ford C-Max pe specialele din Transilvania Rally

În septembrie 2016, pilotul orădean Andrei Mitrașcă a venit pe Transfăgărșan cu o Skoda Octavia vRS de 230 CP și a bătut recordul stabilit de Barone cu 47 de secunde. Singurul român care a alergat la Pikes Peak a afirmat atunci că este convins că timpul stabilit de el va fi depășit rapid, dar că se va bucura în momentul în care se va întâmpla acest lucru.

Volkswagen ID R Pikes Peak a spulberat toate recordurile în cursa de la Pikes Peak

Ei bine, a venit și momentul pe care îl aștepta Andrei Mitrașcă, deoarece pilotul Mark Higgins are mai multe recorduri la activ cu al său Subaru WRX modificat de Prodrive. În iulie 2017, Higgins a parcurs celebrul Nurburgring-Nordschleife în 6 minute, 57 de secunde și cinci sutimi, marcând un record pentru berline pe circuitul cunsocut drept ‘Iadul Verde’.

Drifturi pe Transfagarasan

În 2016, tot Higgins a stabilit un record la Isle of Man, locul unde este derulată cea mai periculoasă competiție motorizată din lume, Tourist Trophy. La vremea respectivă, Higgins a parcurs traseul de 60.7 kilometri în 17 minute, 25 de secunde și 139 de sutimi. Viteza sa medie a fost de 207 km/h.

Dougie Lampkin este primul om care a parcurs traseul Isle of Man TT pe o singură roată

Modelul pe care îl va folosi Higgins la acest record mondial a fost modificat de Prodrive și este bazat pe varianta de WRC a lui Subaru Impreza, însă folosește o altă turbosuflantă și are câteva modificări care îi urcă puterea maximă în jurul pragului de 600 CP, pe când cuplul maxim atinge 800 Nm. Pentru moment, nu avem informații cu privire la modificări suplimentare aplicate acestui model.

Cu Lamborghini Huracan pe Transfăgărășan – video

În orice caz, va fi greu pentru orice pilot să depășească timpul stabilit de Higgins, în special din cauza faptului că traseul pe care dorește să-l abordere are o lungime considerabilă. Strict de dragul comparației, Google Maps estimează că traseul pe care vrea să-l parcurgă Higgins necesită două ore și jumătate de condus dacă drumul nu este închis pentru circulație și circuli cu viteza legală.

Se redeschide circulaţia pe Transfăgărăşan

Pilotul în vârstă de 47 de ani nu a specificat ce timp visează să obțină pe traseul din munții Făgăraș descris de Jeremy Clarkson drept cel mai frumos drum din lume.

Până atunci, puteți urmări clipul realizat în 2016 de Subaru când Higgins a stabilit un nou record la Isle of Man TT.

 

Adaugă un comentariu