Reguli mai stricte pentru mașinile cu volan pe dreapta

Un proiect de lege propune condiții mai stricte pentru circulația mașinilor cu volan pe dreapta în România. Una dintre prevederi, în special, poate elimina mașinile cu volan pe dreapta de pe drumurile din România.

Un proiect de lege depus în Parlament de fostul ministru al Transporturilor, Alexandru Nazare, dorește să instituie condiții mai aspre pentru cei care conduc mașini cu volan pe dreapta. Acesta argumentează că în 90% dintre accidentele în care sunt implicate mașini cu volan pe dreapta, șoferul acestora se face vinovat de producerea accidentului. În România sunt înregistrate în prezent circa 10.000 de mașini cu volan pe dreapta.

Citește și: Trei dezavantaje ale mașinii cu volan pe dreapta

Fostul ministru al Transporturilor propune ca, indiferent de experienţă, şoferii care vor să conducă maşini cu volanul pe dreapta să treacă mai întâi pe la instructorul auto. Pentru cel puţin 20 de ore, la volanul unui astfel de autoturism. De asemenea, proprietarii de maşini cu volanul pe partea dreaptă ar putea fi obligaţi şi să îşi doteze maşinile cu oglinzi periscopice, o investiţie ce poate ajunge la 300 de lei.

Proiectul de lege mai conţine şi o condiţie greu de îndeplinit de cei care au maşini cu volanul pe partea dreaptă – aceştia trebuie să aibă permisul de conducere obţinut într-o ţară în care se circulă pe partea stângă, cum ar fi Marea Britanie.

Dacă nu sunt respectate aceste reguli, parlamentarii au prevăzut şi amenzi, usturătoare, până la 800 de lei, plus ridicarea certificatului de înmatriculare. Proiectul de lege este deocamdată în dezbatere publică. Din februarie urmează să fie discutat în Senat, iar decizional va fi votul deputaţilor.

Deocamdată, cei care aduc în ţară un autoturism cu volanul pe partea dreaptă au de îndeplinit o singură condiţie suplimentară: mutarea fasciculului farurilor de pe partea stângă pe partea dreaptă a drumului.

via | digi24.ro

    maria says:

    camioanele noastre cu marfa cu volan pe stanga se opresc in Franta nu mai trec in Anglia?sau cineva din tara de la noi si-a deschis firma pentru mutarea volanului din dreapta in stanga si face reclama

Adaugă un comentariu