Tanczos Barna: în următorii 4-5 ani, România va avea 18.000 de stații de încărcare

Următorii ani vor fi cruciali în ceea ce privește mobilitatea electrică. În acest sens, România se pregătește pentru schimbare, iar planul producătorilor de a elimina cât mai repede mașinile cu motoare termice va avea un impact deosebit asupra infrastructurii.

Totuși, ministrul Mediului Tanczos Barna a declarat că România va avea un total de 18.000 de stații de încărcare, iar majoritatea vor fi instalate în următorii 4-5 ani. Fondurile vor veni de la Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) și din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

“Programul pentru staţiile de încărcare va fi lansat în maximum două săptămâni. Am aprobat ghidul şi probabil va fi publicat săptămâna aceasta sau cea viitoare în Monitorul Oficial. Trebuie să construim această infrastructură de încărcare care în vestul Europei este bine pusă la punct. Vom finanţa peste 2.000 de staţii de încărcare pentru unităţile administrativ-teritoriale, mai vine şi PNRR cu peste 15.000 de staţii şi în patru-cinci ani vom ajunge la 18.000 de staţii de încărcare în România din aceste fonduri. Odată cu dezvoltarea acestor staţii va creşte şi interesul oamenilor pentru a-şi cumpăra maşini electrice”, a declarat ministrul.

În același timp, statul pregătește acordarea unor ajutoare financiare pentru companiile de transport care doresc să facă trecerea la autoturismele electrice pentru flota personală. “Este nevoie de scheme de ajutor de stat pentru companii pentru a-şi schimba flotele. În momentul de faţă, România se concentrează pe oferirea de ajutoare pentru persoanele fizice, prin programul Rabla, dar flotele nu sunt încă susţinute, acolo este o discuţie privind un ajutor de stat, iar schemele trebuie gândite, trebuie notificate. Multe dintre ele vor veni prin PNRR. Nu este suficient să susţinem persoanele fizice, dar trebuie să acordăm sprijin pentru companiile care au zeci, sute de maşini în oraşe, un sprijin pentru trecerea la mobilitatea verde”, a adăugat Tanczos Barna.

Sursa: economica.net

Adaugă un comentariu